Összeesésig játszatták felügyelőik a rabokat

Internetes játékokra kényszerítették a rabokat több kínai munkatáborban – írja a The Guardian. Nappal utat építettek, kemény fizikai munkát végeztek, éjjel pedig ülhettek a monitorok előtt, amíg össze nem estek. Szörnyekre lövöldöztek, golyók elől menekültek, kapukon bújtak át, hogy minél több kreditpontot gyűjtsenek.

A kreditpontokat a tábor felügyelői aztán készpénzre váltották: így zsákmányolták ki duplán a tábor lakóit. Erről egy korábbi, ám szintén kényszermunkára fogott börtönőr számolt be a brit lapnak, aki azt is hozátette: a pontokból jóval több bevételre tettek szert, mint a hagyományos kényszermunkából. Állítólag napi 400-500 dollár is befolyt, persze ebből a rabok egy centet sem láttak.

Nem csak ez volt furcsa a fogva tartás alatt: a tábor őrei komoly üzletet bonyolítottak le abból, hogy autóüléshuzatokat exportáltak Dél-Koreába és Japánba. Kínában virágzik a „gold farmingnak” nevezett üzlet: a virtuális kreditpontok összegyűjtése után azok gyorsan gazdát cserélnek, igencsak valóságos pénzért. Játékosok milliói hajlandók pénzt adni értük, hogy előreléphessenek az online játékokban, mint például a World of Warcraftban.

A China Internet Center szerint csak 2008-ban 1,2 milliárd fontnak megfelelő pénz cserélt így gazdát Kínában. Bár a pekingi kormány ezt a kereskedelemet 2009-ben külön jogosítványhoz kötötte, valószínűnek tűnik, hogy tovább virágzik a fekete piacon is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.