Tadics elkapta a maga Bin Ladenjét

Rendkívül nagy tehertételtől szabadult meg Szerbia a háborús bűnökért 16 éve körözött Ratko Mladics tábornok letartóztatásával – jelentette ki lapunknak Milenko Tereta.

A szerb Polgári Kezdeményezés nevű civil szervezet vezetője úgy vélte, legfeljebb rövid távon okozhat kisebb zavart a társadalomban a Nagy-Szerbia létrehozását etnikai tisztogatásokkal megcélzó parancsnok elfogása. – Nyilván a Szerb Radikális Párt (SRS) és a Mladics bujkálását személyesen is segítők megpróbálnak tőkét kovácsolni abból, hogy hazaárulóknak bélyegzik a jelenlegi vezetést – mondta Tereta, utalva az SRS szóvivőjére, aki csütörtökön ebben a szellemben kommentálta a hírt. Borisz Alekszics, a harmadik legerősebb parlamenti frakcióval rendelkező radikálisok szóvivője kijelentette: a „nemzetérdekek feladását bizonyítja a szégyenteljes letartóztatás”. – Ennek a retorikának már nincs sok híve – szögezte le Tereta, hozzátéve, hogy inkább a jövő év elején esedékes parlamenti választásokra készülő Tadics vezette Demokrata Párt további erősödését várja. (Tadics a letartóztatást ismertető beszédében újságírói kérdésre elmondta: mindenkit, aki bizonytalanságot és ellentéteket akar szítani a társadalmon belül, a rendőrség le fog tartóztatni.) – Ő most azt tette, amit Obama tett Bin Ladennel. Ráadásul ezzel Szerbia számára megnyílhat az út az EU felé is – mondta a jogvédő, aki szerint ez mindenképpen vonzó perspektíva az elszigeteltségbe belefáradt, gazdasági gondokkal küszködő országnak, amelynek többsége egyértelműen EU-párti.

Tadics személyes sikereként is elkönyvelhető, hogy az általa három éve létrehozott Biztonsági Szolgálat (BIA) részvételével fogták elMladicsot a vajdasági Becskerek (Zrenjanin) közelében. Az elfogás híre váratlanul érte a szerbeket. A 2006-ig Belgrádban nem is különösebben bujkáló Mladicsot korábban is letartóztathatták volna.

(Igaz, a szerb vezetés két éve is állította, nem tudnak a háborús bűnös hollétéről, legfeljebb azt ismerték el informálisan, hogy korábban éveken át valóban tudták, merre járMladics, ám akkor a politikai szándék hiányzott.) Az elfogás időzítését magyarázhatja egyrészt a közelgő választás, amelyen Tadics pártjának megnőtt az esélye, másrészt a múlt héten készült el a hágai főügyész, Serge Brammertz jelentése az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára. A június elején hivatalosan ismertetendő irat kifogásolta Szerbia vonakodó együttműködését – Most már senki sem mondhatja, hogy nem teszünk eleget a kötelezettségünknek – jelentette ki Tereta.

– Fontos azonban azt is megértetni a társadalommal, hogy valódi bűnökért fogták el Mladicsot és az országnak szembe kell néznie a bűnöket illetően saját felelősségével is – vélte a jogvédő, aki szerint erre a társadalom többsége készen áll. Tereta úgy látja, Mladics elfogása a háborús fejezet lezárásában fontosabb volt még Radovan Karadzsics letartóztatásánál is. – Mladics a civilek legyilkolásának közvetlen végrehajtója volt, míg Karadzsics politikai felelőssége elvontabb – mondta a jogvédő. – Személyes megkönnyebbülést is érzek. Szerbia mindenképp történelmének egy új szakaszába lép.

Mladics Hágába, Szerbia az EU-ba

Nagy lépés előre Ratko Mladics elfogása, de Szerbiának még nagyon sokat kell tennie azért, hogy előmozdítsa uniós csatlakozását – üzenték Belgrádnak uniós vezetők. Belgrádnak át kell adnia a hágai törvényszéknek Goran Hadzsicsot is, illetve további reformokat kell végrehajtania, mielőtt az Európai Bizottság októberben javasolhatná, hogy Szerbia is kapjon tagjelölti státust.

Január ban indulhatnának meg a csatlakozási tárgyalások, amelyek évekig tarthatnak. Megkésett viszont brüsszeli elemzők szerint az a brit törekvés, hogy Horvátországot várakozásra kényszerítsék, amíg Szerbia utol nem éri. Zágráb az út végére ért, a kérdés csak az, le lehet-e zárni a csatlakozási tárgyalásokat még a magyar elnökség alatt, vagy csak néhány héttel később. A két ország összekötése több évvel kitolná Horvátország belépését, s a tagállamok többsége ezt nem fogadná el. (Blahó Miklós)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.