Líbia jövőjét Kadhafi nélkül képzelik el

A királyi udvar és a brit kormány összefogásának eredményeként láthatólag jó hangulatban telt el Barack és Michelle Obama kétnapos londoni útja.

Az Egyesült Államok negyvennegyedik elnöke élvezte a viszonylag fiatal hazájában ismeretlen pompát és szertartásokat, különösen a Buckingham-palotában a II. Erzsébet által adott bankettet, amelyen vezető politikusok mellett világsztárok is részt vettek. Míg kedden arra is jutott idő, hogy a 49 éves elnök és a 44 éves David Cameron kormányfő pingpongmérkőzésen csapjon öszsze, szerdán ragyogó napsütésben került sor a grillsütésre a Downing Street 10. kertjében. Míg az elnök és a kormányfő a báránybordákra és burgerekre koncentrált, a first lady és Samantha Cameron a körítésekről gondoskodott a meghívott brit és amerikai katonák számára.

A délelőtt megtartott csúcstalálkozót követően Obama és Cameron a patinás Lancaster House kertjében sajtótájékoztatón ismertette a tárgyalások eredményeit. Az amerikai elnök „minden korábbinál erősebbnek” nevezte a London és Washington közötti kapcsolatokat. A megbeszéléseken kiemelt hangsúlyt kapott a líbiai helyzet. Cameron a líbiai kormányhoz hű és az ellene harcoló erők közötti két hónapos elszánt küzdelem után úgy látja, hogy a jövő elképzelhetetlen a hatalmához ragaszkodó Kadhafival az ország élén. Obama nem gondol a Líbiával szembeni katonai stratégia megváltoztatására, – nincs szó szárazföldi erők bevetéséről –, de bízik abban, hogy a hosszú folyamat eredményeként a NATO-erők támadásai megtörik az elnyomó rezsim ellenállását. A Közel-Kelet egészével kapcsolatban Cameron arra bátorította a nemzetközi közösséget, hogy éljen az egy nemzedék alatt egyszer adódó alkalommal és támogassa az „arab tavasz” demokratikus erőit. A csütörtöki G8-csúcsértekezlet kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a világ legfejlettebb országai átfogó programot dolgozzanak ki a haladó közel-keleti és észak-afrikai reformmozgalmak politikai és gazdasági támogatására.

Tegnap délután Barack Obama, az amerikai elnökök közül elsőként kapott lehetőséget, hogy a brit alsóés felsőházi képviselők közös ülésén felszólaljon a parlament legódonabb részében, a Westminter Hallban.

Obama, aki egyébként az elmúlt száz évben mindössze a harmadik amerikai elnök, akit az udvar állami, hivatalos látogatásra hívott meg, ezúttal is hitet tett a két ország közötti viszony rendkívülisége mellett. Elismerte Kína és India szuperhatalmi ambícióinak jogosságát, de vitatta, hogy ez egyben a globális folyamatokra gyakorolt amerikai és európai befolyás végét jelentené.

Barack Obama és kísérete ma folytatja európai körútját, melynek következő állomása az észak-franciaországi Deauville a G8-ak találkozójával, majd Varsó a kelet-középeurópai csúcsértekezlettel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.