Elgondolkodtató jelzések a hatalom birtokosainak

– A muzulmán világ mostani viharos eseményei csak részben hasonlíthatóak össze a kelet-európai vasfüggöny 1989-es leomlásával.

A kommunista rendszerek bukása, a túlnyomórészt vérontás nélkül lezajlott rendszerváltások ugyanis egy egész kontinenst befolyásoló folyamatot indítottak el. Magyarország ebben élen járt és meggyőződésem, hogy a jövőben is fontos szerepet fog betölteni az európai integrációban – erről Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter beszélt a Népszabadságnak.

A német szabaddemokraták (FDP) korábbi elnöke régi barátja, Ulrich L. Bettermann meghívására látogatott el Magyarországra. Az észak-rajna–vesztfáliai Mendenből származó üzletember több mint 400 millió euró éves árbevételű családi cége az idén ünnepli százéves fennállását, ebből az alkalomból a Pest megyei Bugyi községben lévő üzemükben rendeztek jubileumi partit. Az OBO Bettermann-csoport 1993 óta van jelen Magyarországon, eddig több mint 10 milliárd forintot ruháztak be és jelenleg közel 600 embert foglalkoztatnak hazánkban. Genschert és Bettermannt fogadta Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is. Értesüléseink szerint Orbán a Parlamentben lezajlott közel negyven perces találkozón az OBO Bettermann magyarországi tevékenységét a német beruházók zászlóshajójának számító Audiéhoz hasonlította.

Genschert saját bevallása szerint csak az Észak-Afrikán átsöprő tiltakozáshullám időpontja lepte meg. –Az emberek ma már egy kommunikációs társadalomban élnek, az internet, a mobiltelefon és más modern távközlési eszközök révén nagyon is tisztában vannak vele, mi zajlik a világban. Teljes joggal gondolhatják: ha egy ország lakói ki tudnak állni a demokrácia és a szabadság mellett, akkor arra ők is képesek. Ez a mentalitásváltás bizony el kell, hogy gondolkodtassa a hatalom birtokosait –fejtegette kérdésünkre a 84 éves veterán német liberális politikus.

Líbia kapcsán a német diplomácia korábbi irányítója burkoltan bírálta a Kadhafi-rendszer ellenzékét elsőként elismerő, a légi csapásokat a kezdetektől erőteljesen szorgalmazó Franciaországot. – Jobban örültem volna, ha a Nyugat először egy közös politikai stratégiát dolgozott volna ki. Ennek hiánya Líbia kapcsán azonban nem jelenti azt, hogy egy következő válsághelyzetben ne szülessen egységes nyugati álláspont, s Európa ne egy hangon beszéljen – hangoztatta. Szerinte az Európai Uniónak a jövőben még több fi gyelmet kell szentelnie közvetlen szomszédságára. Pél dául a Földközi-tenger térségének déli részére, ahonnan az észak-afrikai belső konfliktusok miatt egyre több menekült szeretne eljutni az „öreg kontinensre”. – Bármennyire is fontos az észak-afrikai régió, óriási hiba lenne közben elhanyagolni a Moszkvához fűződő viszonyt. Oroszország ugyanis több mint energiaszállító, sok kérdésben stratégiai partner is lehet –tette végül hozzá.

Genscher attól elzárkózott, hogy pártja helyzetéről nyilatkozzon. Mint ismeretes, az FDP éléről most májusban tíz év után távozott a veterán politikus által erősen támogatott Guido Westerwelle, aki nem kis viták közepette egyelőre megőrizte a német külügyminiszteri posztot.

Ulrich L. Bettermann egyébként Magyarországot változatlanul vonzó telephelynek tekinti, nem gondol arra, hogy a termelést Ázsiába, pél dául Kínába telepítse át. – Magyarország jól képzett munkaerőt kínál, a német, illetve az európai piac szempontjából logisztikailag is kedvező a fekvése –mondta lapunk kérdésére. A német gyáriparos jó jelnek nevezte a forint stabilizálódását, meglátása szerint a magyar gazdaságot nem fenyegetik olyan sötét viharfelhők, amelyek az eurózónában Görögország, Portugália vagy Spanyolország felett tornyosulnak.

Hans-Dietrich Genscher volt német külügyér szerint Magyarország fontos szerepet fog betölteni az európai integrációban
Hans-Dietrich Genscher volt német külügyér szerint Magyarország fontos szerepet fog betölteni az európai integrációban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.