Közvetítés Bukarestből

Románia és Bulgária Schengencsat lakozása nincs összefüggésben a schengeni rendszer felülvizsgálatával – hangsúlyozta Martonyi János magyar külügyminiszter azon a sajtótájékoztatón, amelyet román kollégájával, Teodor Baconschival folytatott budapesti tárgyalásaik után.

A magyar tárcavezető úgy vélte: júniusban „politikai utalást” is kell tenni, hogy felveszik a két országot az övezetbe. Külön kitért arra, hogy milyen nagy az egyensúlyhiány Magyarország javára a kétoldalú kereskedelemben; szerinte növelni kell a román befektetések volumenét.

Sikerként méltatva a magyar EU-elnökséget Baconschi bejelentette: a két ország az ősszel újabb közös kormányülést tart. Ugyan a magyar–román viszony „új dimenziójáról” beszélt, de azt is hangsúlyozta: náluk mind a 18 hivatalosan elismert kisebbség parlamenti képviselete biztosítva van, az új magyar alkotmány nyomán hasonló lépést vár el Budapesttől. Megköszönte az erőfeszítéseket, amelyek célja a román ortodox egyház magyarországi elismerése.

Baconschi látogatására igen feszült pillanatban került sor. A Fidesz és a Romániában kormányon lévő RMDSZ között mostanában süllyedt mélypontra a viszony. Információink szerint Baconschi igyekszik elsimítani a két párt közötti ellentéteket. Ennek legutóbbi epizódja – az Orbánkormány elvette a jogot az RMDSZ-közeli Iskola Alapítványtól a határon túli magyarok oktatására szánt pénz elosztására – sérti a magyar státusztörvény romániai alkalmazásáról született szerződést. Bár román diplomáciai források szerint a téma hangsúlyosan szerepelt Baconschi budapesti látogatásán, Martonyi ennek kapcsán csak annyit mondott: nem fenyegeti veszély a román oktatási törvény rendelkezéseit a történelem és a földrajz anyanyelvi oktatásáról. A vezető román kormánypárt, a Demokrata Liberális Párt (PDL) az ügyben kényes egyensúlyozásra kényszerül: egyfelől ápolnia kell a szívélyes viszonyt az Orbán-kabinettel, másfelől tekintettel kell lennie az RMDSZ-szel alakított koalícióra is.

Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ a kormányból való kilépéssel fenyegetett, ha nyárig nincs meg az új kisebbségi törvény, Baconschi azt válaszolta, a jogszabály nem politikai nyomásra fog megszületni. – Az RMDSZ jó koalíciót alkot velünk; a kisebbségi törvényre az átfogó államreformmal párhuzamosan kerítünk sort – fogalmazott a PDL alelnöki posztját is betöltő politikus, aki találkozott Schmitt Pál államfővel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

Orbán válaszára vár Kelemen

Mi türelmesek vagyunk – szögezte le Kelemen Hunor a Fideszhez fűződő viszony jövőjét firtató kérdésre. Az RMDSZ elnöke márciusban találkozót kért a Fidesz elnökétől, választ azonban nem kapott. – A mi szándékunk, hogy ez a viszony korrekt, partneri legyen. A mi részünkről nyitottság van, és ugyanezt várjuk a magyar kormánytól – fogalmazott. Az Erdély TV-nek nyilatkozva Markó Béla, az RMDSZ februárban leköszönt elnöke utalt a státusirodák bezárására, az oktatási-nevelési támogatások rendszerének átalakítására és a készülő Erdélyi Magyar Néppártnak adott Fidesz-támogatásra. Hangsúlyozta: a Magyarországról jövő megosztó kísérletek dacára a szövetség jóhiszeműen viszonyult a magyar kormányhoz, de bebizonyosodott, hogy „valakik bele akarnak nyúlni az erdélyi magyar politikai életbe”. (Bukaresti tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.