Kitálalt Strauss-Kahnról a „manhattani Madám”

Christine Lagarde, Franciaország pénzügyminisztere került a „névsor” élére csütörtökre a versengésben, amelynek tétje: ki váltja Dominique Strauss-Kahnt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élén.

A hét végén szexbotrányba keveredett francia bankár-politikus az éjjel benyújtotta lemondását a vezérigazgatói posztról. Az IMF által kiadott közlemény szerint ugyanakkor Strauss-Kahn „a lehető leghatározottabban” tagadja az ellene felhozott vádakat – amelyek szerint többek közt erőszakoskodott egy New York-i szállodai szobalánynyal –, és „végtelen szomorúsággal” távozik.

A Reuters által megkérdezett 56 közgazdász több mint a fele, 32 szakember állítja, hogy Lagarde lesz a befutó. Lapunk egy IMF-es forrása szerint ezt valószínűsítik most a washingtoni pénzintézet folyosóin is. Ezzel egyébként Párizs nem veszítené el egy csapásra mind az IMF, mind pedig az Európai Központi Bank vezetését (utóbbi éléről Jean-Claude Trichet távozik majd).

Lagarde-nak a javára írják az euróövezetválságmenedzselésében játszott szerepét, mint ahogy angoltudását, amerikai kötődését is. (Az Egyesült Államok nemcsak székhelye a Valutaalapnak, de a legnagyobb részvényese is.) Lagarde részben itt járt középiskolába, ügyvédként is praktizált itt, a Baker & McKenzie, hazánkban is ismert nemzetközi jogi iroda első női elnöke volt. Ha az IMF élére kerül, szintén az első nő lesz a poszton. Ő maga mindenesetre óvatosan fogalmazott. – Bármilyen jelölés, akárkiről is legyen szó, az összetartó európaiaktól kell hogy érkezzék – nyilatkozta csütörtökön. Washingtonban úgy látják: azzal, hogy Angela Merkel német kancellár nyomán az EU nem engedi ki a kezéből a „gyeplőt” a posztot maguknak kinézett feltörekvő gazdaságok javára, ez a vita eldőlni látszik.

Mindenesetre a kínai jegybank kormányzója, Zhou Xiaochuan a „világgazdasági változásokat tükröző” döntésre – azaz nem európai vagy amerikai jelölt támogatására – szólított fel Strauss-Kahn utódlása kapcsán. Brazília a G20 országcsoporthoz fordult a feltörekvők támogatásáért. Lagarde hátránya, hogy eljárás van folyamatban vele szemben egy 285millió eurós kártérítésben játszott szerepével kapcsolatban, amelynek haszonélvezője Bernard Tapie, ismert francia nagyvállalkozó volt. Az ügy pikantériája, hogy Tapie Lagarde főnökét, Nicolas Sarkozy jelenlegi államfőt támogatta a 2007-es francia elnökválasztáson. John Lipsky, a Valutaalap ideiglenesen „DSK” helyébe lépett első vezérigazgató-helyettese azt mondta: „mélyen sajnálja a körülményeket”, amelyek miatt át kellett vennie az irányítást.

Eközben ismét a bíróságra hivatalos a New York-i börtönszigeten őrzött Strauss-Kahn: ügyvédei e sorok írásakor újra megpróbálták elérni, hogy védencük egymillió dollár (188 millió Ft) óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen. Ezt a hét elején egyszer már megtagadta a bíró. Az ügyvédek most azt szeretnék, ha „DSK” házi őrizetbe kerülne a hírhedt Rikers Island magánzárkájából. Elektronikus nyomkövető segítségével figyelnék meg. Pénteken pedig a nagyesküdtszék dönthet Strauss-Kahn ügyében; az esküdtek szerdán a feltételezett áldozatot, a guineai bevándorló szobalányt hallgatták meg.

A bankvezér a nemzetközi sajtóban már alaposan megszellőztetett „nőügyeire” rátett most egy lapáttal a híres „manhattani Madám”. Kristin Davis azt állítja: Strauss-Kahn az ügyfelük volt, és ezt most azért hozza nyilvánosságra, mert durván bánt az egyik lánnyal, akit kérésére küldött egy kétórás, 1200 dolláros (226 ezer Ft-os) együttlétre. – Tipikus amerikai lányt akart, középnyugatit, fiatalos arccal. 2006 januárjában az egyik lány panaszkodott, hogy durva és dühös volt, és ezért nem akarja többet látni – nyilatkozza Kristin Davis (aki nem azonos az ugyanezt a nevet viselő, a Szex és New York című sorozatból ismert amerikai színésznővel.) Strauss-Kahn ekkor még nem élt az USA-ban, hanem állítólag üzleti úton járt itt. Ha mindez igaz, ez a legkevésbé sem hajtja a bajba jutott bankárpolitikus malmára a vizet. A prostitúció – leszámítva néhány nevadai megyét – törvénytelen az Egyesült Államokban. Mindenesetre a „manhattani Madám” már gyakorlott a hírességek megbuktatásában: hálózatának ügyfelei között szerepelt pár éve Eliot Spitzer, New York állam akkori kormányzója, aki szexbotránya nyomán lemondásra kényszerült.

Christine Lagarde. Átszállás Washingtonba?
Christine Lagarde. Átszállás Washingtonba?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.