Medvegyev kilép az árnyékból?

Ahogy közeledik Oroszországban a jövő évi elnökválasztás, úgy erősödnek a találgatások, hogy visszatér-e az elmúlt négy évet kormányfőként kibekkelő Vlagyimir Putyin az elnöki székbe – vagy meghagyja a posztot az árnyékából előbújni nem tudó, a támogatásával hatalomra jutott Dmitrij Medvegyevnek.

Az érdemi kérdés nem dőlt el Medvegyev 900 újságíró előtt tartott, szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján, ám jelezheti az ambícióit: ilyen nagyszabású konferenciát először tartott elnöksége óta, míg az elődje évente tartott hasonlót, és ezt a hagyományt kormányfővé válása után is ápolta. Medvegyev televízión élőben közvetített szkolkovói sajtóértekezletén ugyanúgy elzárkózótt az egyértelmű választól, mint korábban. Kijelentette: bizonyos kérdéseket másként lát, mint Putyin, alapvetően azonban nem tér el a gondolkodásuk.

– Putyin Abramovics szeretne lenni – mondta lapunknak korábban Sztanyiszlav Belkovszkij, Roman Abramovics milliárdosra utalva. A politológus szerint Putyin nem annyira az elnöki hatalmat, mint pusztán garanciákat akar arra, hogy végleges távozása után gondtalanul élvezhesse felhalmozott (bizonyítékokkal sosem alátámasztott) vagyonát. Ám Belkovszkij szerint csak látszat, hogy a döntés Putyinon múlik. Úgy vélte, az üzleti élet már inkább Medvegyevet látná szívesen. Ha Putyin valóban biztosítékokat keres, úgy ezek még hiányoznak.

Egyre inkább aktivizálódik Putyin a decemberi parlamenti és a jövő márciusi elnökválasztás közeledtével, noha az elmúlt négy évben sem hagyott kétséget afelől, hogy a 2008-ban hatalomra segített Medvegyev hátul ül a politikai tandemen. Előszeretettel nyilatkozott külügyi kérdésekben – amit elsődlegesen az elnök területének tekintenek –, nyíltan kritizálta a líbiai beavatkozást lehetővé tévő ENSZ BT-határozatot, amely Oroszország tartózkodásával vált lehetővé, és a televízió nyilvánossága előtt ugyanúgy számoltat el vezető politikusokat, ahogyan tette elnökként.

Május elején pedig Putyin új politikai formáció ötletével rukkolt elő, amely az általa vezetett, a parlament kétharmadát birtokló Egységes Oroszország (JeR) felett venné át az informális irányítást. Az Összoroszországi Népfront (ONF) gyűjtené egybe „az ország jobbításán dolgozókat”, és az ő jelöltjei kerülnének a JeR listájára. Az új formációt elemzők az elnökválasztási kampány előkészületének tekintik, főleg, mivel Putyin továbbra is lebegteti indulási szándékát.

Az ONF-fel szemben tett lépést jelezhet, hogy az ország harmadik leggazdagabbja, a 18 milliárd dollár fölött rendelkező Mihail Prohorov bejelentette: kész elvállalni az Igaz Ügy párt vezetését. Az egykor befolyásos Jobboldali Erők Szövetsége liberális pártra épülő, parlamenten kívüli szerveződés korábban jelezte, hogy készMedvegyevet támogatni, és várja a párt élére az elnök által kijelölendő vezetőt. Kérdés azonban, hogy a kis párt a nagy támogatóval képes-e a decemberi választásokig számottevő erővé felnőni.

Medvegyev az elmúlt négy évben az ország gyökeres átalakítását és Putyin politikájának folytatását ígérő vezető szerepe között egyensúlyozott. Felszólalt a korrupció, közvetve a JeR túlhatalma ellen – ezen azonban nem lépett túl, és nem kritizálta Putyint sem.

Igaz, áprilisban egy elnöki rendelet alapján a minisztereknek le kellett mondaniuk az állami vállalatokban birtokolt igazgatótanácsi vezetői posztjaikról (így például Igor Szecsin első kormányfő-helyettesnek a Rosznyeftyben lévő pozíciójáról). A vezetés és az üzlet szétválasztására tett kísérletet viszont a kormány is támogatja, így nehéz ezt „Putyin csapatának” gyengítéseként felfogni. Ráadásul egyértelműen nem is választható szét a kormányfő és az elnök csoportja, elvégre Medvegyev is Putyin érdekköréből jött.

Eközben Medvegyev még a „technológiai modernizálás” fő támogatójának szerepét is elveszítheti. Putyin bejelentette a Stratégiai Kezdeményezések Ügynökségének létrehozását, amely a modernizációra szánt költségvetési forrásokat terelheti maga felé –elvéve ezeket az elnök nevével fémjelzett „orosz szilíciumvölgy” létrehozására irányuló Szkolkovo Alapítványtól.

Dmitrij Medvegyev sajtótájékoztatóját nézik orosz börtönőrök
Dmitrij Medvegyev sajtótájákoztatóját nézik orosz börtönőrök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.