Kitűzni vagy nem kitűzni

Nagy-Britanniában sem a Downing Street, sem a külügyminisztérium nem tűzte ki az EU lobogóját – de az Euró pa-nap sok „mezei” britből is kihozta az ellenségességet. A kormányfői hivatal határozottan visszautasította a kék-sárga zászló kitűzését. David Cameron szomszédja, George Osborne szintén megtagadta, hogy a pénzügyminisztérium eleget tegyen az unió kérésének.

A koalíciós pártok közötti feszültség jeleként Vince Cable, az üzleti életért felelős liberális-demokrata miniszter viszont megtette a gesztust, amelyre a munkáspárti kormánymindvégig hajlandó volt. Az ugyancsak a kisebb koalíciós partner irányítása alatt álló környezetvédelmi tárca az EU-zászló figyelmen kívül hagyását azzal indokolta, hogy az épületen nincs elég zászlórúd. Az Egyesült Királyság nagykövetségei szabadon dönthettek a „kitűzni vagy nem kitűzni” dilemmáról.

A konzervatív Daily Express napilap összetűzésbe került az Európai Bizottság londoni képviseletével, miután úgy fogalmazott, hogy „a szervezet számos középületet kényszerített a fellobogózásra, és ennek elmulasztása esetén pénzbüntetésre számíthattak”. A misszió pontosításából kiderült, hogy csak arra a két intézményre vonatkoznak a zászlóval kapcsolatos irányelvek, amelyek az EU-pénzeket kezelik. Az sem stimmel, hogy a képviselet információs anyagokkal árasztotta volna el az iskolákat. Ehelyett „néhány iskola úgy döntött, hogy megemlékezik az Európa-napról, és ehhez kért segítséget”.

Nem közölte az Express a helyreigazítást, de kinyomtatott néhány euroszkeptikus olvasói levelet. Az egyik szerint a szigetország „nem szövetségi állam. Monarchia áll az élén, és vannak saját zászlói, amelyekre jogosan büszke. Eljött az ideje, hogy kimondjuk: ami sok, az sok. Cameron úr: szabadítson ki minket az EU-ból!” Egy másik levélíró „semmi ünnepelnivalót nem talál abban, hogy Nagy-Britannia az unió foglyává vált”.

A prágai várudvar kilóg az EU-ból

Csehországban hét évvel ezelőtt nemcsak a kormányhivatalokban és az állami intézményekben, hanem számos polgármesteri hivatalban, olykor még a gépkocsikra is kitűzött EU-zászlók fejezték ki az örömöt, hogy az ország az unió tagja lett. Egyetlen konok ember akadt: Václav Klaus államfő, aki 2004 májusában, de még tavaly sem (amikor Csehország a EU elnöki tisztét töltötte be) volt hajlandó a Hradzsinban az ország lobogója mellé elhelyezni a tizenkét csillagosat. Elődje, Václav Havel botrányosnak nevezte a makacsságát, Michael Kocáb volt kisebbségügyi kormánybiztos pedig saját kezűleg akarta a várudvaron pótolni a mulasztást, ám a kormányőrség azonnal közbelépett.

– Nem vagyunk az unióprovinciája, ezért az állami és az elnöki zászlót más nem árnyékolhathatja be – hajtogatja a cseh elnök mindmáig. Az idén már a csehek többsége sincs jó véleménnyel az EU-ról. A prágai STEM közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint a felnőtt lakosság 51 százaléka nem szavazná meg újra a csatlakozást. Bizonyára ezzel is összefügg, hogy az országban mostanság már ritkábban látni uniós zászlót. (Szilvássy József)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.