Az izraeli magyarok nem akarnak szavazni

A tel-avivi magyar nagykövetségen már április 22-én megtörtént az első állampolgári eskütétel. Erről a nagykövetség beszámol honlapján is. Arról, hogy Izraelben jelentős magyar diaszpóra él – helyi szóhasználattal „magyar ajkú” izraeli – eddig is tudtunk.

Az évtizedek során azonban sokan meghaltak, a második, harmadik generáció pedig ugyan megtart valamilyen kötődést szülei hazájához, a nyelvet általában nem sajátítja el. Az utóbbi két évtizedben is több ezren vándoroltak ki Izraelbe, de ők megtartották állampolgárságukat. Azok pedig, akik elvesztették útlevelüket, mert az előző évtizedekben „disszidáltak”, avagy az állampolgárságról való lemondás fejében engedték őket Izraelbe, szépen visszaigényelték a magyar útlevelet.

Kik jelentkeznek akkor a mostani lehetőség megnyíltakor? – kérdeztük Soltész Kálmán Leventét, a képviselet konzulját. A diplomata szerint a honosítást kérők a Magyarországgal szomszédos országokból települtek Izraelbe. Legtöbben Romániából, illetve a ma Ukrajnához tartozó Kárpátaljáról költöztek Izraelbe, de vannak egykori jugoszláv, illetve szerb állampolgárok is a jelentkezők között. (Emlékezetes, hogy a Ceausescu-érában szinte a teljes romániai zsidóság kivándorolt. A távozókért a befogadó államtól „fejpénzt” követelt a diktatúra.) A konzulátus tapasztalata szerint valamennyien megfelelően tudnak magyarul, kötődnek a magyar kultúrához. Ez kiderül, hiszen ennek vizsgálata része az eljárásnak, válaszolta kérdésünkre Soltész konzul.

A magyarországi választásokon való részvétel lehetőségéről egyetlen kérelmező sem ejtett szót – mondta a konzul. Jobboldali publicisták korábban aggódtak, hogy többszázezer, magyar útlevéllel bíró izraeli beavatkozhat a hazai politikai viszonyokba.

Sikerült találnunk egy középkorú férfit, aki jelenleg arra vár, hogy kérelmét elbírálják. Jószéf már korábban is próbálkozott a honosítással, de elakadt az előző eljáráson. Apja egy szomszéd országban lévő magyar városban született, ahogy ő is. Hiába volt édesanyja magyar állampolgár, ez nem volt elegendő. Pedig jól beszél és ért magyarul, húsz éve szinte minden évben felkereste az óhazát, ápolja nagyszülei sírját, néha színházba is eljut. Hogy miért kell neki a magyar útlevél? Szakmai utazásaiból eddig kiestek azok az arab és muzulmán országok, ahová izraeli útlevéllel nem, vagy csak nehezen léphetett be. Az izraeliek az Egyesült Államokba is csak vízummal utazhatnak. A nosztalgián kívül, feltehetően ez lehet a motivációja. Ami a magyarországi választójogot illeti, arról csak ennyit mond: „Nekem az itteni politika is túl sok.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.