Vitatják a kisebbségekért vállalt felelősséget

Csaknem problémamentesek a két szomszédország kapcsolatai – egyaránt ezt hangsúlyozta a közös sajtótájékoztatón tegnap a hivatalos látogatáson Pozsonyban tartózkodó Martonyi János magyar külügyminiszter és vendéglátója, Mikulás Dzurinda.

Előzőleg aláírták a közös határhoz vezető utak, továbbá az átjárók (többek közt a két új Ipoly-híd) használatát, illetve karbantartását szabályozó kormányközi szerződés kiegészítését, és új közös projektekről is tárgyaltak.

Kiderült ugyanakkor, hogy az eddig vitatott ügyekben nincs előrelépés. A szlovák diplomácia vezetőjéhez hasonlóan a magyar külügyminisztert fogadó pozsonyi közjogi méltóságok is úgy vélekedtek, hogy az új magyar alkotmány egyik cikkének – amely szerint Budapest felelősséget visel a határain túl élő magyarok sorsáért – az ország területén kívüli hatása van. Martonyi János szerint a pozsonyi politikusok kifogásai alaptalanok.

Iveta Radicová kormányfő ennek ellenére közölte vendégével: a pozsonyi törvényhozás rövidesen határozatot fogad el, amelyben kinyilvánítják, hogy Szlovákia továbbra sem ismeri el a közösségi, hanem csakis az egyéni jogokat, és kizárólag ezek alapján tesz eleget nemzetközi kötelezettségeinek. A magyarországi könnyített honosítással, valamint a kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovák törvényről további tárgyalásokra van szükség –mutatott rá mindkét külügyminiszter. Eszmecseréjük után átadták Kiss Gy. Csabának és a dél-szlovákiai Lévához közeli Nyírágó (Nyrovce) mentőcsapatának a Jószomszédságért és Megértésért díjat. Ez utóbbiak nemrég az elsők között siettek a vörösiszap-katasztrófa sújtotta kolontáriak és devecseriek segítségére. Martonyi János ellátogatott a Magyar Koalíció Pártjának székházába is, ahol az elnökség tagjaival találkozott.

Közös visegrádi hadtest alakul

Közös európai uniós hadtestet (angolul: battle group) hoz létre a négy visegrádi ország. Ebben állapodott meg tegnap a kelet-szlovákiai Lőcsén (Levoca) a magyar, a cseh, a lengyel és a vendéglátó védelmi miniszter; a tanácskozáson az ukrán védelmi tárca vezetője is részt vett. Értesüléseink szerint az önálló V4-es hadtest 2016 első felében lesz bevetésre kész. A parancsnoki teendőket Lengyelország látja el, a részleteket szakértők dolgozzák majd ki. (Pozsonyi tudósítónktól)

Dzurinda és Martonyi
Dzurinda és Martonyi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.