A brit koalíciós partnerek arcukat mentik

Az egy évvel ezelőtt megalakult liberális-konzervatív kormány mindkét pártjának vezetője megemlékezett a születésnapról.

A nehezebb dolga Nick Cleggnek, a liberális demokraták vezetőjének volt. A választási kampány sztárja, akinek személyes népszerűsége még múlt év júliusában is 68 százalékos volt, mára mindössze 17 százalékon áll, és saját pártjának 40 százaléka tartja erőtlen vezetőnek.

A liberális demokrata főnök a múlt heti, a párt számára kudarcos teljesítményét hozó helyhatósági választások tapasztalatából okulva ígéretet tett arra, hogy markánsabb szerepet játszik a koalíciós kormányban. Nyilvánvalónak nevezte, hogy a liberálisok választási programját nem sikerült hiánytalanul teljesíteni, hiszen a koalíció elképzelhetetlen kompromisszumok nélkül. Bizonyos eredményeket mégis elértek, többek között szerény állami nyugdíjemelést, enyhe adócsökkentést a legalacsonyabb keresettel rendelkezők körében, a tőkejövedelem utáni adó emelését, a bankárok fizetésemelésének és prémiumának mérséklését. Az „izmosabb liberalizmus”megvalósítása azt jelenti, hogy világosabbá válik, mit érnek el a liberális-demokraták a kormányban és miben akadályozzák meg a torykat. A 44 éves politikus kilátásba helyezte, hogy nagyobb távolságot tart majd a konzervatívoktól. Mindkét kormánypárt igyekszik „kibújni egymás árnyékából”. Kétségtelen, hogy a költségvetési deficitet csökkentő szigorítások mértékét a toryk diktálták, a liberális- demokrata program sarkkövét képező választási reform csúfos kudarcot szenvedett a népszavazáson, az egyetemek jelentős részében háromszorosára, évi 9000 fontra emelkedik a tandíj, nem sikerült leállítani a rendőrség állományának drasztikus csökkentését és várhatóan átmegy a parlamenten az egészségügynek a konzervatív álláspontot tükröző átalakítása is.

David Cameron szerda estére hívott össze találkozót frakciója tagjaival. A kormányfő előreutalt arra, hogy maga is „erőteljesebben” fogja kommunikálni a konzervatív politikát.

A királyi esküvő után: Ed Miliband munkáspárti, Nick Clegg liberális demokrata  vezér Clegg és David Cameron kormányfő. Mr Hyde-ot távol tartanák
A királyi esküvő után: Miliband munkáspárti vezér Clegg és Cameron
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.