Két magyar diplomata a frontvonalban

Már csak Magyarországnak van diplomáciai képviselete Tripoliban az Európai Unió tagállamai közül. Az április 30-i NATO légi csapás után az ENSZ személyzete is elhagyta a háború sújtotta országot, miután a légi csapásokat a líbiai fővárosban erőszakos cselekmények követték. A feldühödött tömeg több olyan nyugat-európai nagykövetséget is megtámadott, amelyeket a megelőző hetekben már bezártak.

A két magyar diplomata – Marton Béla nagykövet és Galli László konzul – így egyedül látja el az Európai Unió képviseletét, és a brüsszeli szervezet jórészt általuk jut információkhoz a háborús térségből. Maja Kociancic, Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője a közelmúltban maga is nagyon nehéznek minősítette a helyszínen kialakult helyzetet, és tisztelettel adózott a két magyar diplomata munkája előtt.

Marton Béla nagykövet a Népszabadságnak elmondta: folyamatos a kapcsolat a külképviselet és a líbiai hatóságok között. Igaz, ezek rendszeressége változó, mindig a háborús viszonyoktól függ. Az utóbbi egy hét folyamán például mindennap volt hivatalos program, illetve tájékoztató. A magyar követséget, illetve a Tripoliban maradt két magyar diplomatát a bombázások retorziójaként eddig semmiféle atrocitás nem érte. Az épületet a líbiai rendőrség kiemelt, folyamatos védelem alá helyezte.

A két magyar diplomata a követség épületében lakik, ahol kialakítottak egy biztonságos helyiséget is, ahová vissza tudnak vonulni a bombázások idejére. – A nagykövetség közelében egyébként nincs katonai objektum, amely a légi csapások célpontja lehetne – mondja a nagykövet. – Természetesen a folyamatos légi járőrözést és a bombázásokat, valamint a légelhárítás működését látjuk, érezzük, és a támadások intenzitásának megfelelően az éjszakáink hol nyugodtak, hol kevésbé azok – teszi hozzá.

A rutinszerűnek éppen nem mondható diplomáciai feladatok ellátása mellett pedig a „frontvonalon” élő két magyar diplomatának lelki segítségnyújtást is adnia kell a líbiai feleségként ott élő magyar állampolgároknak, akik bizony igénylik is a bíztatást.

A minimális életfeltételek egyelőre adottak. A város kihalt, ám szabadon lehet mozogni. Igaz, a rossz közbiztonság miatt este hét után nem tanácsos az utcán tartózkodni. Tripoli hangulata egyébként is nagyon feszült: a krónikus üzemanyaghiány miatt olykor komoly konfliktusok alakulnak ki a töltőállomások körül, már halálos áldozatokat követelő lövöldözések is előfordultak. Alapvető élelmiszerekből, ivóvízből, zöldségből és gyümölcsből nincs hiány, csak a kenyérért kell hosszabban sorban állni.

Szünetet kér az ENSZ

Az ellenségeskedések felfüggesztésére kérte a Líbiában harcoló feleket Valerie Amos, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese, hogy élelmiszert, ivóvizet és más létszükségleti cikkeket tudjanak eljuttatni a lakosságnak. A Biztonsági Tanács ülésén Amos elmondta: a szünet lehetővé tenné a segélymunkásoknak a Líbiában rekedt külföldi vendégmunkások kimenekítését, és lélegzetvételnyi időt adna a polgári lakosságnak. A harcok miatt nehéz beszerezni az élelmiszert, a gyógyszereket és az egyéb szükséges dolgokat, ráadásul több jelentés szerint élelmiszerhiány alakult ki a 6,5 milliós országban. (MTI.hu)

Lebombázott épület Tripoliban
Lebombázott épület Tripoliban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.