Elmulasztott segítségnyújtás

Az „Army” feliratú helikopterről palackozott ásványvizet és kekszet dobáltak le a Földközi-tengeren hánykolódó, elromlott motorral küszködő hajó utasainak. Az egyenruhások kézjelekkel azt is mutatták: a fekete-afrikai menekültek „tartsák pozíciójukat”, hamarosan érkezik a segítség. Segítség azonban nem jött, tizenhat nap múlva a hajót a hullámok visszasodorták a kiindulási ponthoz, a líbiai partokhoz. A szörnyű kalandot mindössze kilencen élték túl, hatvan ember a hajón, ketten pedig a parton haltak meg – írja a brit The Guardian abban a cikkében, amely a NATO-t és a nyugati hadiflottákat teszi felelőssé a tömegkatasztrófáért.

A londoni napilap szerint a 72 fős menekültcsoport – köztük nők és gyermekek – még március végén indult el Tripoliból az itáliai Lampedusa felé. Még egy napot sem töltöttek a tengeren, amikor tönkrement a hajó motorja, s lényegében elfolyt az összes üzemanyag. Műholdas telefonon kapcsolatba léptek a római székhelyű Habeshiaval: az eritreai származású Moses Zerai atya által irányított emberjogi szervezet a menekülteket segíti. Zerai felhívta az olasz parti őrséget, sikerült megállapítani a bajba került hajó helyzetét. A parti őrség arról is biztosította a papot, hogy hivatalosan kiadták a riasztást, minden ilyenkor szükséges lépést megtesznek az illetékes hatóságok. Ez azonban nem történt meg, pedig a nemzetközi tengerhajózási jog segítségnyújtásra kötelez minden hajót, a haditengerészetieket is, hogy segítsenek a bajba jutottakon – írta a The Guardian.

Közben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága azt közölte: a líbiai partoktól északra elsüllyedt egy hajó –600 menekülttel a fedélzetén. Halálos áldozatokról lapzártáig nem érkezett jelentés.

Az Észak-Afrikát megrázó politikai bizonytalanság nyomán egyre több menekült igyekszik Európába jutni. A Reuters szerint olasz kormányzati illetékesek legalább 50 ezer menekült érkezésével számolnak, miközben az ENSZ szerint a líbiai polgárháború nyomán egymillió ember volt kénytelen elhagyni lakóhelyét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.