A mi zsákunk foltja

A szlovákiai magyaroknak az ultranacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) óriásplakátjaival kell szembenézniük, melyeken ez áll: „Ne legyünk idegenek a saját országunkban!”

Ez a jelszó azoké, akik csak akkor érzik otthon magukat a hazájukban, ha csak az ő nemzetük tagjai élnek ott, ha csak az ő nyelvüket beszélik ott, ha Szlovákia a szlovák nemzeté, Románia a román nemzeté, Magyarország a magyar nemzeté.

Az óriásplakátokkal Slotáék aláírásokat gyűjtenek ügydöntő népszavazáshoz, melyen a nagy többségben lévő szlovákok megszavazhatnák, hogy hazájuk hivatalaiban kizárólag szlovákul lehessen beszélni. Az aláírások szépen gyűlnek, két hét alatt összejött 60 ezer, a népszavazás kiírásához 350 ezer kell. Nem lehet gond. Gond csak az lehet, hogy alapvető emberi jogokról Szlovákiában sem lehet népszavazni. Mert ezt diktálja a degenerált Nyugat. Mert ez az elhülyült, elnemzetietlenedett, globalizált, liberális világ ilyen idegen normákat erőltet rá szegény szlovákokra, akik a saját hazájukban nem érvényesíthetik a saját akaratukat...

A nem sokkal kevésbé ultranacionalista SMER vezére, Fico is megszólalt: Szlovákiának az új magyar alaptörvényre azzal kell válaszolnia, hogy módosítja a saját alkotmányát, megtagadva immáron egyértelműen és teljes egészében a nemzeti kisebbségek kollektív jogait.

Ez éppoly logikus, mint amilyen borzasztó.

„A Szlovákiában élő nemzetiségeket és népcsoportokat a szlovák nemzet részének tekintjük.” „Alaptörvényünk, jogrendünk alapja: szerződés a múlt, a jelen és a jövő szlovákjai között. Élő keret, amely kifejezi a nemzet akaratát, azt a formát, amelyben élni szeretnénk.”

Szeretné-e a kedves magyar olvasó, ha magyar nemzettársainak olyan országban kellene élnie, melynek alkotmányát a fenti passzusok ékesítik, melyben őket egy másik nemzet részének tekintik, melyben egy másik nemzet akarata érvényesül a különböző nemzethez tartozó állampolgárok egyenértékű akarata helyett?

A fenti idézetek a Fidesz–KDNP alaptörvényéből valók, csak a magyar jelzőket cserélgettük szlovákra.

Aki csak akkor érzi otthon a hazájában magát, ha csak ő van ott otthon, annak nemzeti hovatartozásától függetlenül idegen lesz mindenki, aki ezt másképp gondolja. Annak az otthonosságérzetéhez nem csupán az kell, hogy csak a saját fajtáját lássa és kizárólag a saját nyelvét hallja, hanem az is, hogy a saját nyelvén, a saját fajtájától se halljon mást, mint amit ő gondol. Az ő otthonosságérzetéhez, biztonságérzetéhez el kell hallgattatni mindent, ami a nemzetállami gondolatkörön, a törzsi szemléleten kívül esik. Ami nem Fico, Slota, Orbán, Vona.

A nemzeti-törzsi-vallási-világnézeti egyneműség igénye nagyon ősi, mély gyökerű igény. Sokkal mélyebb, mint az egyéni szabadságé, az emberi jogoké, a demokráciáé, melyek gyökerei alig pár száz éve növekednek. A múlt jelen van, de a jövő elkezdődött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.