Pakisztán: kettős játék

Évtizeden át a viccek szereplője is volt a „barlanglakó” Oszama bin Laden. Ám hétfőre az egész világ megtudhatta: a terroristavezér jól megközelíthető, többszintes házban rejtőzködött a pakisztáni főváros melletti Abbottabadban. A katonai akadémia két kilométeres körzetében lévő lapos tetejű „villáról” készült képek meglepték a közvéleményt. Vagy mégsem?

– Azt mondtuk 2001. szeptember 11. után a pakisztániaknak: vagy a tálibokhoz, vagy a hozzánk fűződő viszonyukon kell változtatniuk – mondta Richard Haass egy sajtóbeszélgetésen. Az amerikai diplomata, a Külkapcsolatok Tanácsának (CFR) elnöke szerint Iszlámábád Washington mellett döntött. Haass szerint azonban Pakisztán terrorellenes együttműködése ellentmondásos. – Úgy tűnik, legalábbis, szemet hunytak sok dolog felett. Márpedig nagyon nehéz megindokolni a pakisztániaknak juttatott nagyvonalú segélyeket, ha nincs meg a szükséges bizalom, és nem azt látjuk: partnerként viselkednek. – A választás a pakisztániaké: a kettős játékot egyre kevésbé nézik jó szemmel az Egyesült Államokban – mondta Haass.

Barack Obama elnök vasárnap telefonon vitatta meg Aszif Ali Zardari pakisztáni államfővel a Bin Laden elleni akciót, amelybe viszont feltűnően nem vonták be a pakisztániakat. A Fehér Ház – egy-egy dicsérő szó mellett – „komolyan aggódik” Pakisztán miatt. John Brennan, Obama terrorügyi jobbkeze „elképzelhetetlennek” mondta, hogy Bin Laden körül ne lett volna jelentős támogatóhálózat Abbottabadban. – Sok mindent meg kell magyarázniuk! – így Carl Levin, a szenátus fegyveres erők bizottságának elnöke. Shaun Gregory, a Bradfordi Egyetem kutatója azt nyilatkozta: a pakisztáni hírszerzés és a hadsereg vagy rendkívül inkompetens, vagy valamilyen szinten cinkos.

– Az amerikai sajtóban egyesek azt sugallták, hogy Pakisztán nem eléggé üldözi a terrorizmust, vagy ami még rosszabb: álnokok vagyunk és valójában védtük a terroristákat. Az ilyen, alaptalan spekulációból izgalmas tévés híradások jöhetnek ki, de a tényeket nem tükrözi – védte országa becsületét a The Washington Post hasábjain Zardari.

Pakisztán, a határvidéki terrorfészkeivel, olykor szélsőséges eszméket terjesztő medreszéivel (iszlám vallásos iskoláival) az afganisztáni „kirakósjáték” megkerülhetetlen eleme. Élvezi az USA bőséges, húszmilliárd dolláros anyagi támogatását. Robert Mueller, az FBI igazgatója két éve a határvidék fanatikusait nevezte meg az Egyesült Államokra leselkedő legnagyobb veszélynek. Ugyanakkor Pakisztán lakosságának zöme Amerika-ellenes, miközben az ország – mint Bin Laden megölése is mutatta – nyílt terepe a CIA és az elitkommandó akcióinak. Az amerikai–pakisztáni viszony az elmúlt időszakban különösen kiéleződött. Washingtonban komoly vihart kavart az a hír is, miszerint Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök áprilisban azt mondta Hamid Karzai afgán elnöknek: Kabul „ejtse” az Egyesült Államokat, mint szövetségest.

Közlik a halott Oszama fotóját?

Fontolgatja a Fehér Ház, hogy nyilvánosságra hozza a Bin Laden megölésekor készített felvételeket; ezek útját állhatják az összeesküvés-elméleteknek, de újakat is gerjeszthetnek, és erősíthetik az Amerika-ellenes érzéseket is az iszlám világban. A szeptember 11-i áldozatok hozzátartozói kétségekkel fogadták a megöléséről és gyors temetéséről szóló híreket. – Túl sietős volt. – mondta Carolyn LaFrance, aki a bátyját veszítette el az ikertornyok elleni támadásban. – Jobban örültem volna, ha élve fogják el, és idehozzák.

Barack Obama Oszama bin Laden likvidálásának híreit várja többek között Joe Biden alelnök, Hillary Clinton külügyminiszter és Robert Gates akkori védelmi miniszter társaságában. Halál, élőben
Barack Obama kamerán követi Bin Laden likvidálását Biden alelnök, Clinton külügyminiszter, Gates védelmi miniszter és a nemzetbiztonsági kabinet tagjainak társaságában. Halál, élőben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.