'Már csak kevés időtök maradt ünnepelni'

"Az oroszlánok oroszlánok maradnak, és továbbra is Oszama nyomdokaiban járnak" - dzsihadisták fenyegetik az amerikaiakat.

Hitetlenkedve, dühvel és Amerikaellenes fenyegetésekkel fogadták Oszama bin Laden halálhírét az internetes dzsihadista fórumokon. Az Interpol eközben arra figyelmeztet, hogy különleges éberségre lesz szükség a fokozódó terroristaveszély elleni harchoz – írja az MTI. A dzsihaddal foglalkozó amerikai honlapok fordításában megjelent hozzászólások szerint Oszama bin Laden halálának bejelentése valósággal sokkolta a radikális iszlamistákat. „Ha ez igaz, akkor ez szégyenteljes nap a pakisztániak számára, amiért nem tudták megvédeni az iszlám hősét” – írta az egyik kommentelő. Mások gyásznapnak minősítették Bin Laden likvidálását, és örültek, amiért az amerikaiaknak nem sikerült őt élve elfogniuk, mert így legalább mártírként halhatott meg.

Voltak olyanok is, akik a hír hallatán rögtön fenyegetőzni kezdtek: „Az oroszlánok oroszlánok maradnak, és továbbra is Oszama nyomdokaiban járnak.” Egy kommentelő így reagált az ünneplő amerikai tömeg képsorait látva: „Ünnepeljetek csak, hitetlenek, úgyis kevés időtök maradt, mielőtt szembe kellene néznetek a valósággal!”

Bosszút esküdtek a pakisztáni tálibok, ha bebizonyosodik, hogy az amerikai kommandósok valóban Bin Ladent ölték meg. „Megbosszuljuk a halálát, támadásokat indítunk az amerikai és a pakisztáni kormány ellen, mert ezek az iszlám ellenségei” – mondta az AFP francia hírügynökségnek telefonon a Pakisztáni Tálib Mozgalom (TTP) szóvivője. S alig egy órával a fenyegetés után bomba robbant egy északnyugat-pakisztáni város mecseténél, megölve egy asszonyt és három gyermeket. A TTP egyébként 2007-ben lépett szövetségre Bin Laden al-Kaidájával, és még abban az évben „szent háborút” hirdetett az iszlámábádi kormány ellen, amiért az Washingtont támogatja a terrorizmus elleni küzdelemben. Pervez Musarraf korábbi pakisztáni elnök Dubaiban nyilatkozott a Reutersnek, s azt mondta: a Bin Laden elleni akcióval az amerikaiak megsértették Pakisztán határait. Ezzel együtt elismerte, hogy az al-Kaidavezér halálának hosszú távon pozitív hatása lesz.

Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet uraló Hamasz palesztin iszlamista mozgalom kormányának feje hétfőn szintén elítélte az amerikai kommandósakciót. „Ha a hír igaz, akkor ez az arabok és a muzulmánok vérét ontó amerikai elnyomó politika folytatása” – tette hozzá a Hamasz vezetője, miközben hangsúlyozta, hogy vannak elvi különbségek az al-Kaida és a Hamasz között. Szaúd-Arábia, amely egy amerikai lap szerint visszautasította Bin Laden tetemét, úgy véli, hogy az al-Kaida-vezér halálhíre lökést adhat a terrorizmus elleni küzdelemnek.

Oszama bin Laden lett az al-Kaida első számú mártírja, nagyobb hatása van holtan, mint élve – mondta egy afgán a Reuters tudósítójának Kandahárban. Szerinte Bin Laden mostantól olyan lángoszlop lehet, amelyet generációkon keresztül követhetnek a muszlimok. A londoni Guardian viszont arról számolt be, hogy a Ramadan Alapítvány – egy muszlim ifjúsági szervezet Nagy-Britanniában – szerint Oszama bin Laden gyűlöletet terjesztett és a terrorizmussal ártatlan embereket gyilkolt meg világszerte. Megfelelőbb megoldás lett volna elfogni őt, és bíróság elé állítani elkövetett bűntetteiért.

Hamid Karzaiafgán elnök szerint Bin Laden pakisztáni megölése bizonyítja, hogy a terror elleni háború nem Afganisztánban gyökerezett. „Tíz éven át mondtuk a NATO-nak, de nem hittek nekünk. Felégették Afganisztánt, miközben Oszama Iszlámábádban volt” – mondta a Guardiannek az afgán elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.