Az Audival vetélkedhet Ausztria

Aggódik a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrfőkapitány. Takács Tibor azt hallotta fiatal kollégáitól, hogy közülük jó néhányan Burgenlandban próbálnak szerencsét május elseje után, amikor már előzetes bejelentési és engedélyezési kötelezettség nélkül vállalhatnak munkát Ausztriában és Németországban a magyarok is. Nem rendőrként helyezkednének el persze, arra nincs lehetőségük, ám a több fizetésért nem válogatósak az állásokban.

Tóth Eszter, az ÖGB Burgenland és az MSZOSZ nyugat-magyarországi szervezete közös projektjének, a Régióközi Szakszervezeti Tanácsnak (IGR) a vezetője azonban arra hívja fel a figyelmet: meg kell gondolni, hogy a külföldi lehetőség végett érdemes-e az embernek lemondania tanult szakmájáról, ha azzal Magyarországon munkát talál magának. Arra utal: a magyarok közül eddig is sok szakember vállalt mezőgazdasági vagy egyéb kisegítő tevékenységet Ausztriában, időközben azonban a szakmai tudása teljesen elavult. Így aztán most már hiába akar visszatérni eredeti szakmájához, sem Magyarországon, sem a német, sem az osztrák munkaerőpiacokon nem tud elhelyezkedni.

Ablaktisztítás a bécsi Rivergate épületben: feltörnek a kelet-európaiak?
Ablaktisztítás a bécsi Rivergate épületben: feltörnek a kelet-európaiak?

Ausztria pedig minőségi szakembereket keres – hangsúlyozza Rimányiné Somogyi Szilvia, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója. Hozzáteszi: ráadásul az osztrákok éppen azoknak a szakmáknak a gyakorlott ismerőit fogadják szívesen, akiket Magyarországon is „lasszóval” kell fogni. Különösen most, amikor Szentgotthárdon és Győrött is hatalmas gyárbővítésbe fog az Opel és az Audi.

– Aki „csak” mezőgazdasági munkásnak, betegápolónak akart kimenni a nyugati határvidékről Ausztriába, az már ott is dolgozik – állítja Rimányiné Somogyi Szilvia. Ezért aztán sorra alakulnak azok az új munkaközvetítő cégek, melyek a Nyírségből és Borsodból toboroznak munkaerőt.

Győr-Moson-Sopron megyében az idén öt új munkaerő-kölcsönző és egy -közvetítő céget jelentettek be. Az ausztriai lehetőségek iránt érdeklődők viszont elmondták: nagyon sok új „fekete”közvetítő is felbukkant hirtelenjében, és egyszeri jutalékért azt ígérik az évek óta munka nélkül tengődő, elkeseredett embereknek: össze hozzák őket az osztrák vállalkozókkal.

Ez általában meg is történik, ám arra nincs garancia, hogy ők fel is veszik őket. Tóth Eszter és Rimányiné Somogyi Szilvia egybehangzóan állítja: aki egyáltalán nem beszél németül, annak nem sok esélye van a kinti elhelyezkedésre. Legfeljebb idénymunkás lehet a mezőgazdaságban.

A határmenti üres ingatlanok a munkaerő-piaci korlátozások megszűnése közeledtével kelendőnek bizonyulnak. Az ország távolabbi vidékéről érkező magyaroknak ezeken a településeken bérelnek házakat a munkaközvetítők. Lórincz György, Jánossomorja polgármestere is tapasztalja ezt a jelenséget, ami ellen semmi kifogásuk sincs. Annál inkább napi gondot okoz a kisvárosnak a településen átutazó munkakeresők egy részének viselkedése. A lopások száma megszaporodott, előfordul, hogy valamelyik átutazó berak egy-egy utcai kerékpárt a kocsijába.

Jánossomorja környékén, az osztrák Andau térségében magyar hagymaszedőkre találok. Ők már évek óta visszatérő munkások a környékről. Jól ismerik jogaikat. Tudják azt is, hogy Ausztriában nincs minimálbér, az óradíjat vagy a havi fizetést az ágazati szakszervezetek évenként alkudják ki. Az idén óránként 5 euró 90 cent az órabér, a havi fizetés pedig legalább 1022 euró a mezőgazdaságban. A 13. és a 14. havi fizetés az idénymunkásoknak is jár, természetesen időarányosan.

– Félünk attól, hogy a máshonnan idesereglő magyarok elveszik előlünk a munkát, feketén is dolgoznak, a hivatalos bér háromnegyedéért – mondja egy nyugdíjaskorú asszony, tapogatva recsegő-ropogó derekát.

Tájékozódás az EURES-rendszerrel

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) 31 országról ad ingyenes tájékoztatást, útmutatást. Beszámol az álláslehetőségekről, a keresett térség élet- és munkakörülményeiről. A hálózatnak Magyarországon harminc tanácsadója van, ők minden megyeszékhelyen elérhetők. Közel 200 munkaügyi kirendeltségen pedig asszisztenseik szolgálnak információkkal. Honlap: www.eures.europa.eu

Ausztria 20 ezer állást kínál

Az osztrák szociális miniszter szerint Ausztriában legfeljebb húszezer keletközép-európai új munkavállalónak jut hely május elseje után. Hiányszakmának a szakács, a pincér, s számtalan más vendéglátó-ipari, szállodai munkaterület számít. Felsőfokú végzettséggel keresnek szakembereket a gépgyártásba és az informatikába. Az építőipar, a húsipar és a szociális ágazat ugyancsak küzd a képzett munkaerő hiányával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.