Menekülteknek kívül tágasabb

Nem felfüggeszteni akarja a schengeni rendszert Franciaország – érkeztek a cáfolatok a húsvéti hétvégén, mielőtt Nicolas Sarkozy francia elnök és Silvio Berlusconi olasz kormányfő kedden Rómában találkozna. Az olasz–francia viszony éppen amiatt vált feszültté, hogy Itália sok ezer tunéziai és líbiai menekültnek ideiglenes tartózkodási engedélyt adott, amellyel könnyedén beléphetnek Franciaországba is.

„A józan ész kérdése ez. Nem fogadhatunk be mindenkit” –idézte a Le Monde című napilap Henri Guainót, Sarkozy tanácsadóját. Szerinte Párizs csupán felülvizsgálná (értsd: lazábbá tenné) a belső határokat eltörlő schengeni egyezmény játékszabályait, hogy például menekültválság esetén átmenetileg vissza lehessen állítani a határellenőrzést. Erre most csak a közrendre vagy a belső biztonságra leselkedő súlyos veszély esetén, előzetes bejelentéssel, legfeljebb harminc napra van lehetőség; Németország a labdarúgó-világbajnokság, Belgium a foci Európa-bajnokság idején élt a lehetőséggel.

Laurent Wauquiez francia Európa-ügyi miniszter a Le Journal du Dimanche című vasárnapi lapnak nyilatkozva cáfolta a schengeni rendszer felfüggesztését. Párizs csak „új cikkely kidolgozását” szorgalmazza, és ennek fő okaként Wauquiez is az unió határainál felbukkanó migrációs hullámot jelölte meg.

Egy biztos: lesz mit tisztáznia Sarkozynek és Berlusconinak a keddi tárgyaláson. A botrány akkor tört ki, amikor a franciák április közepén átmenetileg nem engedték be az Olaszországból érkező vonatokat, hogy így akadályozzák meg észak-afrikai menekültek beutazását. Az olaszok hivatalosan tiltakoztak, Párizsban viszont azt hangsúlyozták, hogy a mostani olasz–francia csúcstalálkozón „barátságos és derűs” hangnemben egyeztetnek majd a menekültválságról.

Annyi „haszna” talán lesz az olasz–francia nézeteltérésnek, hogy felgyorsítja a schengeni rendszer amúgy is esedékes reformját. Noha a magyar EU-elnökség abban reménykedett, hogy Romániát és Bulgáriát még ebben a fél évben befogadják az övezetbe, ezt Franciaország és Németország ellenkezése meghiúsította. Amiatt aggódtak, hogy a két új tagállam nem tudná elég hatékonyan őrizni az unió határait – de kérdés, hogy mi számít manapság elég szigorú őrizetnek?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.