A nagy tálib fogolyszöktetés

Jó öt hónapon keresztül ástak a föld alatt, az alagút nyomvonalát úgy alakították, hogy gondosan elkerülték a felszíni biztonsági ellenőrző pontokat. A kandahári börtönbe betörve nem volt nehéz dolguk: valószínűleg belső cinkosaiktól, feltehetőleg a megvett őröktől kapott kulcsmásolatokkal gyorsan kinyitották a cellákat. A raboknak fél órába telt, amíg kúszva-mászva megtették az utat a háromszázhúsz méter hosszú föld alatti folyosóban – ennek végén odarendelt járművek várták a „különleges utasokat”.

A „nagy tálib szökésnek” nevezett fogolyszöktetés – részletei alapján –bármelyik hollywoodi akciófilm forgatókönyvébe is bekerülhetne. A komoly logisztikai szervezést igénylő művelet eredményeként közel 480 fogoly került így idő előtt szabadlábra.

A BBC szerint a kiszabadított személyek közül mintegy százan tálib parancsnokok, a többiek pedig harcosok voltak. A szökést szervező tálibok egy börtön közeli házat béreltek, és onnan kiindulva ásták ki a földalatti alagutat.

A kandahári Sarposa börtönben összesen ezerkétszázan ülnek. A tartományi kormányzó hivatalának közlése szerint a rendőri egységek időközben közel harminc szökevényt elkaptak, két menekülőt agyonlőttek.

A kandahári börtön teljes egészében afgán irányítás alatt van. Tálib közlés szerint a közel 480 személy kimenekítése négy és fél órát (!) vett igénybe. A börtönőrök állítólag az utolsó szökevény távozása után harminc perccel, hétfőn hajnali fél négy magasságában vették észre, hogy mi történt – írta az AP.

Az AFP szerint a hétvégi látványos akció is azt bizonyítja, hogy az afgán biztonsági erők megbízhatósága és rátermettsége rengeteg kívánni valót hagy maga után. Arról nem is beszélve, hogy a tálibok láthatóan gond nélkül tudnak beszivárogni, illetve embereket lefizetni. Hamid Karzai afgán államfő szóvivője katasztrófának nevezte a tömeges szöktetést, aminek szerinte nem lett volna szabad megtörténnie.

A közel félmillió lakosú dél-afganisztáni város fegyintézetében három éven belül a mostani volt a második látványos fogolyszabadítás. 2008 júniusában egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a Sarposa kapujában, a kamikazeakció nyomán 900 fogoly, közöttük sok tálib lépett meg.

Zabihulah Mudzsahid, a tálibok szóvivője azt közölte a sajtóval, hogy miután az alagútásók áttörték a börtön padlózatát, három „beavatott” fogoly nyitotta ki nekik a cellákat.

A börtönt egyébként szögesdróttal ellátott betonfalak, őrtornyok és biztonsági kamerák is védik. Mudzsahid szerint „biztos, ami biztos” alapon a börtön közelében tálib fegyveresek is készenlétben álltak, hogy – ha az alagutas akció lelepleződne – megtámadják a komplexumot – jelentette a Reuters.

Kandahárban az elmúlt hetekben számos terrorakciót hajtottak végre a tálib lázadók. Április közepén megölték a város rendőrkapitányát, aki ellen korábban több merényletet követtek el.

Amerikai részről azt közölték, hogy a Sarposa börtönben nem a legveszélyesebb tálibokat tartják fogva. A „kemény maghoz” tartozó gerillákat Afganisztán keleti részén, a bagrami amerikai légibázis közelében egy speciális létesítményben őrzik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.