Véráztatta imanap

Tömeges hatósági erőszakba torkollott Szíriában a pénteki imanapra meghirdetett országos akciósorozat –a biztonsági erők tucatnyi nagyvárosban belelőttek a tüntetőkbe, az utcákon estére halottak és sebesültek tucatjai maradtak. A brutális hatósági fellépés ellenzéki aktivisták szerint teljességgel diszkreditálta Basar al-Asszad államfő előzi napi békülékenynek szánt intézkedéseit, egyebek között a szükségállapot feloldását.

Az ellenzék már közvetlenül e beszéd elhangzása után országos akciónapot hirdetett másnapra, azzal a követeléssel, hogy az elnök távozzon a hatalomból. Helyszíni beszámolók szerint a kormány péntekre virradóan több településre újabb csapatokat vezényelt, amelyek torlaszokat emeltek, ellenőrző pontokat létesítettek a városközpontokba vezető utak mentén, valamint mesterlövészeket telepítettek a házak tetejére. E megelőző intézkedések ellenére nagyon sok településen az ima után „szabadságot, szabadságot” jelszóval vonuló többezres menetoszlopok alakultak ki.

Helyi aktivisták telefonon különösen brutális rendőri fellépésről tudósítottak Homszból, ahol három irányból igyekeztek a felvonulók a városba jutni, továbbá a kurdok lakta Quamilishiból, Damaszkusz több negyedéből, Baniasból, Lattakiából. Deraában a tüntetők megrohanták az uralmon levő Baath párt helyi irodáját. A zavargások során több épület kigyulladt. A tömegmegmozdulás részvevői itt az „Allah, Szíria, Szabadság” jelszót skandálták.

A helyi megmozdulások szervezőbizottságai a március óta tartó tüntetések során a tegnapi akciónap alkalmából először adtak ki közös nyilatkozatot. A Szíria tartományai nevében közzétett dokumentum a Baath párt hatalmi monopóliumának megtörését és demokratikus politikai rendszer megteremtését követeli. Az ellenzéki aktivisták elkeserítőnek mondták, hogy a hatalom még a tegnapi nagyszabású tüntetéseket is „külföldi terroristacsoportok” művének próbálja beállítani, ugyanakkor pedig a rezsim várható lépéseit latolgatják. Párizsban élő szír ellenzékiek a francia sajtónak adott nyilatkozataikban úgy vélik, a rezsim eróziójának menetét két tényező erősen befolyásolhatja. Az egyik: a hadsereg magatartása. Egyes értékelések szerint a hadsereg bizonyos vezető köreiben máris nagy az elégedetlenség és Basar al-Asszad egyáltalán nem veheti biztosra, hogy a katonák lojalitása a kialakult helyzetben sokáig kitart még.

További nagy kérdőjel az Asszad családon belüli erőegyensúly alakulása. A párizsi Le Monde-nak nyilatkozó egyik szír üzletember szerint az Aszszad-klán megosztottsága „valóságos” – a héjáknak számító rokonok körében az államfő már-már reformernek mondható. A keménykéz politikájának fő képviselője a családban az elnök nagybátyja, Maher al-Asszad, a hadsereg tulajdonképpeni első számú vezetője. A lap által idézett damaszkuszi politológus szerint a mostani családi viták abból származnak, hogy az adott helyzetben a klánnak már nincs igazi, mindegyikük által elismert vezetője, és a csoportból hiányzik a stratégiai vízió.

Ez nem Facebookforradalom

A szíriai tiltakozásokat – a tunéziai és egyiptomi eseményekkel ellentétben – a közösségi média leglelkesebb hívei sem nevezik Facebookforradalomnak. A tiltakozások nem online szerveződnek, az internetnek mégis fontos szerep jut: a különböző városokban szervezett tüntetéseket online koordinálják. Az is fontos, hogy az elszigetelt, lassan szerveződő ellenzéki csoportok így „tartják egymásban a lelket” – írja a BBC.

A szíriai tiltakozás alulról indult kezdeményezés, ám ez nem jelenti azt, hogy ne dolgozott volna számos aktivista a szervezésén évek óta, az interneten is. A 28 éves Rami Nakhle például öt éve kezdett politizálni, álnéven internetes újságot indított, amelyben szíriai korrupciós ügyekről számolt be. Amikor lebukott, Libanonba szökött, most onnan segít a szervezésben. A tiltakozásokat szervező aktivisták e-mailben, chaten és skype-on tartják a kapcsolatot. Hangsúlyozzák: bár keresik a kapcsolatot vallási szervezetekkel is, mozgalmuk szekuláris. A szélsőséges iszlám szervezeteket elítélik.

Tevékenységük pedig egyszer csak összeért a spontán megmozdulásokkal. Volt olyan, Washingtonban élő tag, aki szerint nyárig kellett volna várni a tüntetésekkel, hogy jobban fel tudjanak készülni. A közel-keleti események hatására azonban az online aktivisták létét talán nem is sejtő emberek nem vártak tovább, márciusban az utcára vonultak. (Munkatársunktól)

Mobiltelefonnal készült felvétel a szír tüntetőkről. A külföldi sajtót nem engedik be az országba
Mobiltelefonnal készült felvétel a szír tüntetőkről. A külföldi sajtót nem engedik be az országba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.