Ragadozók vadásznak Kadhafi csapataira

Afganisztánban és Pakisztán nyugati részein tálibokra, az al-Kaida terrorszervezet tagjaira „vadásznak”. Mostantól Barack Obama elnök engedélye alapján Líbiában is bevetik majd az amerikai haderő Predator (Ragadozó) nevű pilóta nélküli repülőgépeit.

A drónoknak is nevezett, távirányítású gépekkel a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű egységekre mért csapások pontosságát kívánják javítani – közölte Mike Mullen amerikai tengernagy. Az USA hadereje vezérkari főnökei egyesített bizottságának elnöke szerint a nyugati szövetségesek az elmúlt hetekben megsemmisítették a Kadhafi szárazföldi erejének 30-40 százalékát, ez azonban kevés volt ahhoz, hogy a lázadók felülkerekedjenek. Mullen tengernagy a BBC szerint elismerte: Líbiában patthelyzet kezd kialakulni.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint egyelőre két drónt bocsátanak a NATO-szövetségesek rendelkezésére. Gates továbbra is kizárja, hogy Washington szárazföldi csapatokat küldjön az észak-afrikai országba – írta a Reuters.

Közben a „helyzet pontos felmérésére” a lázadók fellegvárába, Bengáziba érkezett John McCain republikánus szenátor. – Ők az én hőseim – idézte az AP a szenátus katonai bizottságának legmagasabb rangú republikánus tagját. McCain már februárban kiállt a Kadhafi megdöntését célzó amerikai katonai intervenció mellett.

Az amerikai hadsereg 1995-ben vetette be először a drónokat. A boszniai háború idején az Albániába telepített gépek a csapatmozgásokat figyelték meg. Magyarország NATO-csatlakozását követően a taszári légibázison is állomásoztak Predatorok, ezek az 1999-es koszovói háború idején szintén felderítő repüléseket végeztek Szerbia fölött. Ilyen gépeket az amerikai határőrség is használ a mexikói határszakaszon – az illegális bevándorlók, illetve a drogcsempészek „felderítésére”.

Az elmúlt évtizedben a Predatorok és Reaperek (Kaszások) továbbfejlesztett harci változatait levegőföld rakétákkal és lézerirányítású bombákkal is felszerelték. Az amerikai hadsereg különböző fegyvernemei mellett a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) is rendelkezik pilóta nélküli gépekkel – a Predatorokat a többi között terrorista célpontok likvidálására vetik be.

Pakisztán északi törzsi területein 25 ember halt meg egy amerikai dróntámadásban. A Predatorról kilőtt rakétákkal tálib harcosokat akartak megsemmisíteni, de a robbanások nyomán öt asszony és négy gyermek is életét vesztette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.