A trónöröklés nem szépségverseny

Ötvenkilenc év, két hónap és tizennégy nap elteltével Károly walesi herceg megdöntötte a trónörökösség eddigi rekordját. Fia, Vilmos herceg pénteki esküvője előtt egyre erősebbek a találgatások, hogy lemond-e a trónról.

A 63. születésnapját november 14-én betöltő Károly herceg korán megtanulhatta, hogy türelmet kell tanúsítania, mielőtt betöltheti a „legfelső hivatalt”. II. Erzsébet fiatalon, 22 évesen hozta világra első fiát, és 85 évesenmég mindig jó egészségnek örvend. Károly épp anyja 85. születésnapján lett a leghosszabb ideje várakozó trónörökös. Az eddigi rekordot – ötvenkilenc év, két hónap és tizenhárom nappal

– Károly ükapja, VII. Edward tartotta, aki 1901. január 22-én lépett trónra édesanyja, Nagy-Britannia leghoszszasabban szolgáló uralkodója, Viktória halálát követően. Véletlen, hogy éppen Károly herceg „rekorddöntésének” előestéjén jelentette be az alkotmányos ügyekért felelős Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, hogy felmerült a trónöröklési szabályok módosítása. Ha mind a tizenhat ország, ahol a brit uralkodó tölti be az államfői címet (így Kanada, Ausztrália és a nemzetközösség többi tagja), egyetért vele, a jövőben a királyi pár lánygyermekeit nem ugorják át a trónöröklés rendjében a később született fiútestvérek.

Talán a jövő pénteki királyi esküvő által kiváltott euforikus hangulattal függ össze, hogy az elmúlt hetekben több felmérés is arra utalt: a britek Károly figyelmen kívül hagyásával Vilmost és Catherine-t (vagyis Kate Middletont) szeretnék a trónon látni. Egy közvélemény-kutatás szerint az alattvalók egyharmada szívesen venné, sőt arra szólít fel, hogy II. Erzsébet két éven belül álljon félre unokája javára. A fő érv: e lépéssel új életet lehetne lehelni amonarchiába. A királynőnek papírforma szerint sok munkás éve vanmég hátra. Kiváló egészségnek örvend, és édesanyja, az anyakirálynő 102. évesen hunyt el, egészen a legutolsó időkig tartalmas életet folytatva. Nehéz elképzelni, hogy Erzsébet önként benyújtaná lemondását. Kislány korából jól emlékezhet rá, milyen alkotmányos válságot váltott ki 1936 decemberében nagybátyja, VII. Edward abdikációja. Ami pedig a legendásan kötelességtudó királynő személyes érzelmeit illeti, nem felejtette el, milyen szenvedést okozott dadogós, félszeg édesapjának, amikor yorki hercegből váratlanul a trónon találta magát. Korai, 57 éves korában bekövetkezett halálát is a stresszel összefüggő betegségekkel magyarázták.

Károly herceg tisztában van azzal, hogy hetvenéves kora előtt valószínűleg nem kapja meg az áhított állást, és esetleg csak egy évtizeden át szolgálhatja hazáját. Ha az emberek nem is bocsátják meg neki, hogy első perctől kezdve megcsalta a „világ egyik legszebb asszonyát”, Diana hercegnőt, kétségtelen, hogy a walesi herceg mindmáig megpróbálja hasznossá tenni magát. Szakértőnek számít az építészet, a városfejlesztés, a környezetvédelem, a kertkultúra, a növénytermesztés, az alternatív gyógyászat területén. Évi több mint ötszáz alkalommal lát el királyi feladatot, és megszámlálhatatlan jótékonysági intézmény védnöke. Tavaly, ritka interjúi egyikében azt állította, hogy helyzete nem foglalkoztatja folyamatosan.

Egyrészt királyságának „ára” édesanyja halála lenne, másrészt úgy érzi, így is sok hasznos dolgot tehet a közjó érdekében. Vilmos viszont csak nemrégiben kezdte megmutatni magát a hazai és külföldi nyilvánosság előtt.

A napokban a BBC megszólaltatta a Nagy-Britanniában élő II. Konstantin egykori görög királyt. A brit királyi család rokona a status quo híve, és érzékeltette: a trónöröklés nem szépségverseny. Bár keresztapjaként gyermekkora óta jól ismeri és nagyra tartja Vilmost, helyeselné, ha kivárná a sorát, és nem törekedne az idő előtti trónra lépésre.

Az örökös herceg

KÁROLY WALESI HERCEG

1948. november 14-én született Charles Philip Arthur George néven a Buckhingham-palotában.

Cambridge-i tanulmányai után a Királyi Haditengerészetnél szolgált.

1969-ben kapta meg hivatalosan a walesi herceg címet.

1981-ben elvette Lady Diana Spencert az évszázad esküvőjének kikiáltott ceremónián. A média kereszttüzében élő pár házassága nem bírta a nyomást.

1992-ben Diana különköltözött, négy évvel később elváltak.

2005-ben házasodott össze régi szerelmével Camilla Parker-Bowlesszal, aki a cornwalli hercegnő címet kapta. 15 jótékonysági szervezetet hozott létre a Hercegi Alap születése óta, ezeknek mind elnöke is. Két másik jótékonysági szervezettel együtt ezek laza szövetséget alkotnak, és évente állítólag 110 millió fontot osztanak szét.

Károly walesi herceg eddig négyszer – 1990-ben, 1994-ben, 2000-ben és 2010-ben – látogatott hivatalosan Magyarországra.

Károly királyi díszben
Károly királyi díszben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.