Nem „ölnek” böjtidőben

Visszautasíthatják-e az abortuszt az orvosok lelkiismereti okokra hivatkozva? A kérdés egy tragikus vetélés és az azt követő botrány kapcsán fogalmazódott meg markánsan Romániában.

Liliana Ghimpeteanu tíz évig várta, hogy teherbe essen. – Amikor végre sikerült, a rokonaim azzal piszkáltak, hogy minek a gyerek az én koromban, pláne most, hogy válság is van. Nem érdekelt, boldog voltam –emlékezik a negyvenes éveiben járó Liliana. A terhesség tizennegyedik hetében elvégezte a rutinnak számító triplatesztet. Az eredmény pozitív volt: felmerült, hogy a magzat esetleg Down-kórral születik. Biztosabb diagnózist csak egy komplexebb, tehát költségesebb vizsgálat után kaphatott, de a családnak nem volt rá pénze. Többheti kétségbeesett keresgélés után megtudták, hogy az egyik magánklinikán térítésmentesen végzik. Egyúttal az is kiderült, hogy a vizsgálatot az állami biztosító finanszírozza, az orvosok csupán zsebpénzt akartak, másfél havi átlagbérnek megfelelőt (2000 lejt, mintegy 130 ezer forintot).

Az újabb eredmény megerősítette a gyanút: a születendő gyermek nagy valószínűséggel Down-kóros lesz. Az orvosok közölték, hogy az elvégzett vizsgálat az esetek mind össze egy százalékában bizonyul tévesnek. – A férjemmel két napig nem jutottunk szóhoz, összeölelkezve sírtunk – emlékszik vissza Liliana. Majd közösen döntöttek a terhesség megszakítása mellett. A fővárosi klinikán az ügyeletes orvos beadta a szülés megindításához szükséges injekciókat, majd angolosan távozott. Később azzal védekezett, a vallása tiltja, hogy böjt idején abortuszt hajtson végre. Orvos híján az ápolók sem vállalták a felelősséget az esetleges komplikáció kért, az asszonynak a férje segített „megszülni” az elvetélt magzatot.

A férj a sajtóhoz fordult, így került az ügy az orvosi kamara elé. Noha a vizsgálat jóformán el sem kezdődött, a kamaraelnök Vasile Astarastoae „felmentette” kollégáját. Szerinte az orvosok három esetben is visszautasíthatják a beavatkozást: ha a páciens nem követi az utasításait, ha nem érzik magukat kompetensnek, illetve lelkiismereti okokból. Hozzátette viszont, hogy a pácienst addig nem szabad magára hagyni, amíg nem veszi át egy másik orvos, akinek nincsenek lelkiismereti fenntartásai.

– Az orvos sem vallási, sem lelkiismereti okból nem utasíthatja vissza a kezelést. Ez törvénytelen – cáfolta Iustina Ionescu jogász az orvosi kamara elnökének kijelentését. Ionescu, az egyik polgárjogi szervezet munkatársa elmondta: végeztek egy felmérést a kórházaknál, és kiderült, hogy böjtidőben a szülészetek kevesebb mint harmadában hajtanak végre terhességmegszakítást.

Aki az ortodox kalendáriumban keresgél, bőven talál ürügyet az abortusz megtagadására: a naptár évente több mint kétszáz napi böjtöt ír elő. De Iustina Ionescu szerint akad olyan kórház is, ahol már egyáltalán nem végeznek abortuszt, szintén vallási okok miatt. A jogász szerint, noha Románia laikus állam, egyre több román orvos utasítja el az abortuszt a vallásra hivatkozva.

Múlt héten az ortodox egyház „beleszólt” a kormány lombikbébi programjába is. – Aki mindenképpen gyereket akar, az fogadjon örökbe –reagált az egyház nevében Vasile Raduca professzor a bejelentésre, hogy az egészségügyi minisztérium az év végéig nyolcszáz terméketlen pár számára finanszírozza a mesterséges megtermékenyítést. A bukaresti teológia bioetikai fakultásának a tanára azzal érvelt, hogy a megtermékenyítési eljárás felér az abortusszal, mivel az orvosok több embrió közül választják ki az életképesnek ítélt, beültetésre kerülőt.

Vasile Astarastoae, a román orvosi kamara elnöke
Vasile Astarastoae, a román orvosi kamara elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.