Nagyra nőtt az EU-szkeptikus párt

Szoros küzdelemben a jobbközép Nemzeti Koalíció nyerte meg a vasárnap megrendezett finnországi parlamenti választásokat. A konzervatív párt a voksok 20,4, a szociáldemokrata párt 19,1, az Igaz Finnek nevű párt pedig 19 százalékát szerezte meg – jelentette a BBC.

Utóbbi előretörése nem annyira meglepő, bár négy éve még csupán négy százalékot kapott. Már az EP-választások idején látszott, hogy „dumaszínházas” módjára szavakkal zsonglőrködő Timo Soini belopja magát sok finn szívébe.

Közvetlen, már-már egyszerűen magyarázó stílusával – most már bizonyítottan –sokakat megnyert. A focirajongó politikussal kapcsolatban sokan tették fel jogosan magukban a kérdést 2009-ben, hogy egy euroszkeptikus politikus mit keres majd Brüsszelben. A joviális és előzékeny Soini két éve Helsinkiben így nyilatkozott erről lapunknak: „Felismertem, hogy az Európai Unió, aminek szerintem semmi értelme, létezik. Így 14 év kritizálás után kimegyek, és megnézem mi történik arrafelé. Nem akarom megváltoztatni a rendszert, szeretném megérteni előbb, hogyan működik.”

Soini az unió legfőbb hibájának azt tartja, hogy nem a nagy kérdésekkel foglalkozik, és túl bürokratikus. – Mindig Róma akarta megmondani mi legyen. Az unió Rómája Brüsszel – legyintett. – Finnországban eddig egy vélemény volt: az EU jó. Norvégia nincs benn, mégsem nyelte el a föld – mondta Soini, aki középradikálisnak és nem jobboldalinak tartja magát, mondván, elég érzékeny a szociális programjuk. – Nem tartom magam rasszistának, mint hívő katolikus elítélem a gyűlöletet. Azonban ha olyan kérdés, mint az emigráció gondot jelent, tenni kell ellene.

Timo Soini, az Igaz Finnek vezetője
Timo Soini, az Igaz Finnek vezetője
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.