Donald Trump lehet a 2012-es republikánus adu

A végén eldől majd, csak rossz álom-e ez, amelyből egyszer felébredünk, de tény, Donald Trump egyes felmérések szerint már az első helyen áll a lehetséges republikánus elnökaspiránsok között Amerikában. A 65 éves különc milliárdos – aki mintha Ross Perot-ból és London tory polgármesteréből, Boris Johnsonból lenne összegyúrva – a jobboldali párt támogatóinak mintegy negyedét maga mögött tudva kilenc százalékponttal előzi Mike Huckabee volt arkansasi, illetve Mitt Romney egykori massachusettsi kormányzót. Kitölti a teret, amelyet korábban Sarah Palin volt alaszkai kormányzó foglalhatott el.

Kétségtelen, hogy Trump, aki már tíz éve is kóstolgatta az elnökjelöltséget, rendelkezik a kampányhoz szükséges legfőbb ismérvekkel. Sikeres, pénzes és ismert. Nehéz egy hetet úgy leélni Amerikában, hogy az embernek ne mindenről – ahogy első, cseh felesége nevezte – „A Donald” jusson eszébe. Ingatlanfejlesztései, szálloda- és kaszinóüzletei, valamint a pankráció támogatása mellett Trump ott virít saját heti valóságshow-jában. A kilencmilliós nézettségű The Apprentice-ben (A tanonc) előszeretettel vágja a kiszavazott fejéhez: „Ki van rúgva!” Ennek évadzáró epizódjához időzítve, késő tavasszal jelentheti be, valóban versenybe száll-e majd a Fehér Házért 2012-ben. Meglehet persze, mint sokan vélik, mindez csak a show része.

Trump populista húrokat penget. Utánanézett Hawaiin, valóban ott, s nem pedig Afrikában született-e Barack Obama. A kérdés, hogy a jelenlegi elnök a törvény szerint egyáltalán betölthetné-e hivatalát, korántsem számít lerágott csontnak: egy friss felmérés szerint az amerikaiak kétharmada fogadja csak el Obama honolului születési anyakönyvi kivonatát. A republikánus szavazók 37, míg a radikális teadélután-mozgalom támogatóinak 41 százaléka nem hisz az elnöknek. Trump – akinek családneve ütőkártyát, adut jelent, s a média gyakran él is a szójátékkal – ellenzi az abortuszt, a melegjogokat és a fegyverviselés jogának korlátozását. A külpolitikában pedig a Kína-rugdosás mellett egy már-már elfeledett irányzatot, az izolacionizmust, a bezárkózást hozná vissza. Amerikának nincs keresnivalója Irakban és Afganisztánban – hirdeti, és lefaragná a külföldi segélyezést is. – Jó a kapcsolatom a feketékkel. Mindig is jó volt a kapcsolatom a feketékkel – válaszolta arra, hogy problémái lehetnek a kisebbségi szavazótáborban.

A fővárosi véleményformáló réteg nehezen tudja beilleszteni őt a kampány-előkészületek táncrendjébe. A The Washington Post – elismerve, hogy „alapvetően amerikai figuráról” van szó – rémképként vizionálja a Trump-féle Fehér Házat: „még a politikai margón lévő szélsőségesnek sem megy el. Karikatúra, rajzfilmfigura” –fanyalog a lap.

Donald Trump és neje, Melania Knauss  egy teniszversenyen. Beszáll a versenybe?
Donald Trump és neje, Melania Knauss egy teniszversenyen. Beszáll a versenybe?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.