Légiós, bandita, generális

Kamaszként szökött külföldre a titói Jugoszláviából. Előbb matrózkodott tengerjáró hajókon,majd állítólag életkorát „felkerekítő”, hamis papírokkal állt be a francia idegenlégióba.

Mélységi felderítőként a világ több forró pontján, például Csádban és Elefántcsontparton is harcolt. Sötét bűnügyekbe keveredett, elítélték rablásért és zsarolásért. Szoros kapcsolatokat ápolt a francia szélsőjobboldallal, különösen a Jean-Marie Le Pen körül szerveződött, idegengyűlölő Nemzeti Fronttal.

Az 1955 októberében, a dalmáciai Zadarban (Zára) született Ante Gotovinát Horvátországban nemzeti hősnek tartják. Az 1995-ös Vihar hadművelet vezetőjére úgy tekintenek, mint az elmúlt évtizedek legnagyobb, elévülhetetlen érdemeket szerzett katonájára. A kép ennél jóval ellentmondásosabb. Sokak szerint a horvát nacionalizmus hullámain ügyesen szörfölő exzsoldos sosem volt nagy stratéga. Katonaként egy dolgot tudott, amit a francia idegenlégióban tökéletesen elsajátított. Terepen harcolni. Kiképzőként is ezt oktatta a szolgálatait jól megfizető dél-amerikai országokban. A pénzt szerette, meg szüksége is volt rá a luxust kedvelő, playboyokat utánzó életmódjához.

Horvátországba, hogy a néhai Franjo Tudjman kikiáltotta a volt jugoszláv tagköztársaság függetlenségét. Megfordult a nyugat-szlavóniai és boszniai frontokon, gyorsan emelkedett a ranglétrán. Az ezredfordulón vált kegyvesztetté: Stipe Mesic államfő nyugdíjazta a nemzeti popelőadók által is megénekelt hőst, aki megtagadta az együttműködést a hágai törvényszékkel. A horvát nemzeti bálványt több nyugati állam háborús bűnösnek tartotta. Személye jó ok volt arra, hogy „jegeljék” Zágráb uniós csatlakozási ambícióit. Többéves hajsza után egy tenerifei szállodában tartóztatták le

Hága még mindig körözi Mladicsot

A délszláv háborúkban elkövetett bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék leghíresebb vádlottja a népirtásért és háborús bűnökért elítélt Szlobodan Milosevics volt. Az egykori szerb államfőt 2006-ban holtan találták cellájában. Ítéletére vár Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek hírhedt vezetője. 2009-ben hat év börtön után szabadult Biljana Plavsics, Karadzsics egykori helyettese. Még bujkál a felelősségre vonás elől a srebrenicai mészárosnak tartott Ratko Mladics tábornok.

-
FOTÓ: REUTERS NIKOLA SOLIC
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.