Szófia kárpótlást kér Ankarától

Szokatlan egységben szavazott a múlt hét végén (április 8-án) a bolgár parlament: a jobbközép kormánypárt (GERB) és a szocialista ellenzék tagjai mind jóváhagyták a szélsőjobboldali nacionalista Ataka párt határozati javaslatát. Ezek szerint Szófia 10 milliárd dollár (USD) kárpótlást követel Törökországtól az 1913-ban Kelet-Thráciából elüldözött bolgárok nevében. Összesen nyolcszázezren vannak az egykori etnikai tisztogatás áldozatainak örökösei. Őseiket a második Balkán-háború után űzték el az Oszmán Birodalom hatóságai. Az ígért jóvátétel nem történt meg.

Az ügy természetesen nagyon tipikusan közép- és kelet-európai, mondhatnánk balkáni: az elmúlt évszázad története az etnikai tisztogatások, kitelepítések és elmaradt kárpótlások históriája. Nincs nemzet, amelynek ne lenne hasonló követelése. Az ügyet azonban bonyolítja számos adalék. 1. Törökország az EU kapujában várakozik beengedésre, Bulgária tag, elvileg vétójoggal; 2. Bulgáriában több százezres török közösség él, sokukat húsz éve az akkori állampárti rendszer kiűzte; 3. Törökországnak kulcsszerepe lehet Európa energiaellátásában, például a Nabucco gázvezetéket is építenék. De említhetnénk még más kérdéseket is, amelyek a két szomszédállam viszonyát bonyolítják. Bulgária hevesen pályázik a schengeni rendszerbe való belépésre. Ehhez a bolgár–török határ őrizetén is javítani kell.

Bojko Boriszov miniszterelnök GERB pártjának nem sikerült a csodateremtés. Az országot kisebbségi kormány irányítja, s Boriszov kis jobboldali pártok – mindenekelőtt az Ataka támogatásával kormányoz. Ez magyarázza, miért fogadja el a kormányfő a törökgyűlölő és cigányellenes párt kezdeményezését. És a szocialisták? Lehet, hogy látványos eredményeket szeretnének felmutatni, amikor a 98 éves számlákat benyújtják? Tudott dolog, pénzt nem nagyon ígérhetnek más forrásból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.