Neonácik nyomában a rendőrség

A bécsi rendőrség letartóztatta tegnap Ausztria egyik legkitartóbb neonáciját, az 52 esztendős Gottfried Küsselt. Személyét összefüggésbe hozzák a magyar kurucinfóra hajazó, szintén Amerikából működtetett honlappal, amely néhány hete hallgatott el.

Küssel ifjú kora óta egyre-másra alapított szélsőjobboldali csoportosulásokat Ausztriában, és ezeket igyekezett hasonló szellemű külföldi, mindenekelőtt német szervezetekkel is összekapcsolni. Emiatt több ízben bíróság elé állították. 1986-ban megalapította a VAPO (Néphű Parlamenten kívüli Ellenzék) nevű szervezetet, amelynek képviseletében egy évvel később részt vett egy népes frankfurti neonáci találkozón, és elérte, hogy az Ostmark (ez volt Ausztria neve az 1938-as Anschluss, azaz Németországhoz való csatlakozást követően) területi vezetőjének nevezze őt ki a német barnaingesek főnöke, Michael Kühnen. Küssel megpróbált a német szervezet élére is kerülni, sikertelenül. Mindenesetre a német belügyminisztérium 1991-től beutazási tilalommal sújtotta. Feltűnést keltettek az alsó-ausztriai Langenlois környékén visszatérően tartott harci sportrendezvényei, a hírhedt brit nácitagadó David Irvinggel való közös fellépései vagy éppen az a kijelentése, hogy Anna Frank naplója hamisítvány.

1993-ban bíróság elé állították, ahol 11 évet kapott az Ausztriában tilos revizionizmusért, azaz a náci eszmék felmelegítéséért. Jó magaviselete miatt azonban már 1999-ben, idő előtt szabadult. Csöndben azóta sem maradt, de valamelyest visszafogta magát.

Mostani őrizetbe vétele egy Amerikából „sugárzott” neonáci honlappal, az Alpok-Duna-Info nevű site-tal függ össze, amely két éve működik. A szélsőjobboldali csoportok ellen küzdő szakértők szerint ez az osztrák „kurucinfó” a többi szélsőséges honlapnál sokkal keményebb hangvételű. Amíg azok elsősorban egyes személyek becsmérlésében élték ki magukat, ez a legdurvább neonáci propagandát folytatta. A szászországi baloldali párt képviselőjétől az osztrák zöldekig többen felvetették, hogy a honlap mögött német–osztrák–magyar szélsőjobboldali csoportok szerveződnek, többek között az egykori védelmi sportosok. Mind Szászországban, mind Ausztriában több ízben interpelláltak a belügyminisztereknél, hogy lépjenek fel a honlap ellen. Az érintettek viszont arra hivatkoztak, hogy Amerikában a neonáci tanok hirdetése nem számít bűncselekménynek, továbbá, hogy a honlapokkal a titkosszolgálatok foglalkoznak, s nem a belügyi tárca.

Az Alpok-Duna-Info megjelenése további uszító internetes oldalak elszaporodását hozta magával, s ezzel párhuzamosan egyre több bejelentés érkezett az osztrák hatóságokhoz a neonáci cselekmények sokasodása miatt. Tavaly több mint ezer esetet jelentettek, 31,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. „Túl sok szimpatizánsa van a szélsőjobboldalnak az osztrák rendőrségen belül, s a parlament jobboldalán helyet foglaló, a szélsőségességtől sem visszariadó, idegenellenes FPÖ is pártolja őket” –állította Uwe Sailer, a rendőrség kötelékében működő számítástechnikai szakember, akit az elmúlt 18 hónapban a Szabadságpárt kezdeményezésére fel is függesztettek hivatalából, arra hivatkozva, hogy adatokat cserélt a zöld párt képviselőjével, Karl Öllingerrel. Öllinger a szélsőséges mozgalmak felgöngyölítésén fáradozik, s többek között bizonyítékai vannak a német, magyar és osztrák szélsőséges szervezetek együttműködésére.

Március 9-én Sailer zseniális csapdát állított az Alpok-Duna-Infóval való együttműködéssel gyanúsított FPÖ-s képviselőnek, Werner Königshofernek. Egy szélsőséges tartalmú e-mailt küldött neki, ami rövid időn belül az amerikai szerverről táplált honlapon landolt, kétségtelenül bizonyítva a kapcsolatot. Két hétre rá az osztrák kormány képviselői megállapodtak az amerikaiakkal, hogy az uszító hangvételű portált eltüntetik. A bécsi belügyminisztérium szóvivője, Rudolf Gollia koholtnak minősítette a feltételezést, hogy Bécs fizetett az oldal elhallgattatásáért.

Sailer, s a munkáját segítő osztrák sztárügyvéd, Georg Zanger már korábban hangoztatták, hogy az osztrák állampolgárokra, akár külföldön, akár belföldön az osztrák büntetőtörvények vonatkoznak. Azaz anélkül, hogy a szervert elhallgattatnák, nyomozhatnak utánuk. Az államügyészség keddi közleménye szerint hónapok óta figyelik a honlap körüli technikai és tartalmi mozgásokat, a vizsgálat mintegy 50 személyre terjedt ki. Nyilván ezt érzékelve is állították le az adást március 22-én, s szűnt meg néhány további szélsőséges portál is. Mint az „alkotók” jelezték, úgy érezték, hogy a website-ra poloskák költöztek.

A neonácik elleni harcban igen aktív bécsi dokumentációs archívum (DÖW) úgy látja, hogy a régi szélsőségesek mellett fiatalabb,magukat eurófasisztának nevező személyek tűntek fel, akik technikailag képzettek.

 

Gottfried Küssel első letartóztatásakor, 1994-ben
Gottfried Küssel első letartóztatásakor, 1994-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.