Csak állatok laknak a kísértetvárosokban

Gyorsan összegyűjtik a javaikat, és hosszú időre búcsút mondanak a házaiknak a Fukusimához közeli japán kísértetvárosok – néha titokban visszatérő – lakói.

A Spiegel Online munkatársa Odakában járt, ahol az atomerőműben történt baleset előtt tizenháromezren laktak. A Fukusima körüli, húsz kilométeres tiltott zónában fekvő település ma teljesen kihalt, bár a központban még mindig működnek a közlekedési lámpák.

Odaka sötétbarna faházai szorosan egymás mellé épültek, közülük néhány összeomlott a földrengésben. Akadtak lakók, akik a spalettákat is bezárták indulás előtt, de a legtöbben csak becsukták a bejárati ajtót. A szupermarket előtt virágcserepek sorakoznak, a vonatállomás előtt üres taxi áll, az egyik kereszteződésben fekete női cipő hever.

Senki sem tudja, mikor lehet visszatérni a kísértetvárosokba. A lakosok többsége csak akkor érezné biztonságban magát, ha a megsérült fukusimai reaktorokat betonszarkofágba temetnék. Addig is akad, aki időnként azért szökik haza, hogy a hátrahagyott jószágait megetesse; az állatoknak a nukleáris baleset után is maradniuk kellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.