Vérfürdő a bevásárlóközpontban

Elképesztő hidegvérrel lőtte le áldozatait, még a kirakatüvegen keresztül is célba talált. Folyamatosan tüzelt, legalább egyszer még tárat is cserélt – szemtanúk így írták le Tristan van der Vlist.

Azt a 24 éves nagydarab szőke férfit, aki szombaton a déli órákban iszonyatos vérfürdőt rendezett az Amszterdam és Rotterdam között fekvő 70 ezer lakosú település, Alphen aan den Rijn zsúfolt bevásárlóközpontjában.

A géppisztollyal felfegyverzett ámokfutó pár perc leforgása alatt hat embert ölt meg, közel húszat megsebesített, majd főbe lőtte magát. Van der Vlis tettének indítéka egyelőre ismeretlen. A rendőrség az öngyilkosságra hajlamosként leírt elkövető lakását átkutatva az ott lefoglalt számítógépén akár búcsúlevelekként is felfogható, erősen spirituális indíttatású írásokat talált.

– Beatrix királynő egyszerűen nem talál szavakat a fájdalomtól –közölte a hágai királyi udvar szóvivője. Hollandiát valósággal sokkolta az ámokfutás. – Az ember abból indul ki, hogy nálunk ilyesmi nem történik meg – idézték a hírügynökségek Mark Rutte holland kormányfőt. A fegyveres ámokfutás azonban nem csak az Egyesült Államokra jellemző jelenség, Európában is előfordul hasonló iszonyat. Például a németországi Winnendenben: a Stuttgart-közeli település középiskolájában 2009 márciusában egy 17 éves volt diák –a lövészklubtag apjától ellopott fegyverrel – 15 embert ölt meg. Majd végzett magával, miután bekerítették az őt üldöző rendőrök.

Van der Vlisnek nem kevesebb, mint öt kézifegyverre volt engedélye. Az ámokfutáshoz használt géppisztolyra viszont nem, az automata fegyverek tartását Hollandiában is tiltják. Kiderült, hogy 2003-ban a fegyvertartási előírások megszegése miatt a hatóságok látókörébe került, mivel lábon lőtte magát egy illegálisan tartott légpisztollyal. Ez a közjáték nem akadályozta meg, hogy később felvegyék egy lövészklubba, illetve megkapja a közel fél tucat fegyvertartási engedélyt.

Sebesültet látnak el a bűntény helyszínén
Sebesültet látnak el a bűntény helyszínén FOTÓ: REUTERS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.