Szmolenszki köd

A nyugat-oroszországi Szmolenszk Szevernij katonai repülőterénél egy éve zuhant le a Lech Kaczynski lengyel államfőt, feleségét és népes kíséretét szállító Tu–154-es kormánygép. Mindenki meghalt, aki a repülőn volt. A repülőtérre nem sokkal azelőtt sűrű köd ereszkedett, látni szinte nem lehetett.

A küldöttség azért utazott Oroszországba, hogy ott megemlékezzen a hetven évvel azelőtti szörnyű politikai gyilkosságok áldozatairól. A gépen az elnök és felesége mellett sok poli tikus, egyházi és katonai vezető utazott, s velük az áldozatok több családtagja. Katynba tartottak. Az ottani erdőben –és még több más helyen – gyilkoltatott le Sztálin tömegével lengyel tiszteket, rendőröket, tisztviselőket. Az egykori áldozatoké mellé immár a katasztrófa áldozatainak neve is felkerült.

Emlékművet avattak tegnap Budapesten, a Nagyszombat téren a katyni áldozatok emlékére. Nizalowski Ernő veterán pilóta tiszteleg a hősök előtt
Emlékművet avattak tegnap Budapesten, a Nagyszombat téren a katyni áldozatok emlékére. Nizalowski Ernő veterán pilóta tiszteleg a hősök előtt FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN

Az eset rettenetes. A lengyel és az orosz közvélemény egy éve próbálja megfejteni, mi is történhetett április 10-e reggelén. Azt gondolom, értelmetlen egyértelmű felelősöket keresni, miközben lehet jobbra, balra mutogatni, hibáztatni a pilótákat, esetleg parancsnokukat, a stresszt, ami a repüléssel járt. A repülésirányítókat? Ki tudja? A fekete doboz nem ad tiszta választ. A lengyel és az orosz fél következtetései eltérőek. Donald Tusk lengyel kormányfő azt mondta, hogy a felelősség részben az oroszokat terheli, ám ők ezt nem akarják elismerni.

A szmolenszki tragédia megrázta Lengyelországot és az oroszokat is. Azt lehetett hinni, hogy a közös gyász feszültségeket old, és közelebb hozza a népeket.Nem így történt. Egy éve tart a feszültség: egyrészt a két ország között, másrészt magában Lengyelországban. Szinte nincs nap, amikor ne lenne valamilyen utcai, vagy parlamenti összekoccanás a tragédiával kapcsolatban. Az elhunyt elnök pártja két választást is veszített a végzetes baleset óta, és a reváns vágya erős bennük. Naponta tüntetnek a „teljes igazságért”. Néha az orosz nagykövetség előtt, máskor az elnöki palotánál. A jobboldal taktikája ellenfelének hazaárulóvá, oroszbérenccé minősítése. Furcsa ez, hiszen esély kínálkozna a történelmi megbékülésre is. Ám a napi politikai érdek törli ezt a lehetőséget. Az orosz vezetés sok mindenre hajlandó volt, de hiába. Elhatárolódtak a sztálini politikai örökségtől, elítélték a katyni rémtettet. Felismerték, hogy Lengyelország ellenére lehet ugyan üzletelni az EU-val, de velük együtt egyszerűbb.

A mostani lengyel kormányt pragmatikus jobbközép, gazdaságilag liberális koalíció alkotja. Az elmúlt években helyreállították az ország normális viszonyát a szomszédokkal, beleértve Németországot és Oroszországot. Nem nagyzoló, hanem realista középhatalomként készülnek a második fél év EU-elnökségére. Egész jól átlavíroztak a válság évein, de most gazdasági nehézségek előtt állnak. A megoldás fájni fog. A jobboldali-nacionalista, populista ellenerő „igaz lengyeljei” erre játszanak. Erről szól a szmolenszki évforduló üzenete is. A megemlékezés gyásza helyett a politikai bosszú munkál sokakban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.