Goldstone nem kér bocsánatot Izraeltől

A gázai háborúról szóló ENSZ-jelentés vezető szerzője azt állítja, hogy az alapján, amit ma tud a konfliktusról, másmilyen dokumentumot tett volna le az asztalra.

„Azonnal vonja vissza a jelentést, de az egész egyébként is a történelem szemétdombjára jut!” Ezekkel a szavakkal fogadta Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Richard Goldstone dél-afrikai jogász cikkét, amely április 1-jén jelent meg a The Washington Postban. Az írást nem áprilisi tréfának szánta a nagy tekintélyű bíró – nem is úgy sült el. Goldstone egyebek között azt írta, hogy mai tudása szerint bizottsága feltehetően másmilyen jelentést fogadott volna el a „kis gázai háborúról”. Nem írták volna le verdiktjükben a tézist, miszerint Izrael, az izraeli hadsereg (IDF) szándékosan gyilkolt polgári személyeket 2008–2009 fordulóján az úgynevezett Öntött ólom hadművelet keretében, amikor két hónapig támadták a Gázai övezetet. A támadásnak 1400 gázai palesztin halottja volt.

Emlékeztetőül: a gázai hadműveletet a választásra készülő Ehud Olmert kormánya indította el. Az Öntött ólom ürügyéül az izraeli civil célpontok elleni rakéta- és aknavető-támadások szolgáltak. A „kis háború” végül nem érte el célját. A Hamasz katonai és hatalmi bázisa és politikai háttere nem gyengült meg, s Olmert pártja sem tudta megerősíteni eléggé héjaarculatát ahhoz, hogy választást nyerjen.

Ráadásul a támadásnak rendkívül rossz nemzetközi és arab visszhangja lett. Izrael katonai eredményeket nem ért el, de súlyos presztízsveszteséget szenvedett. Az egyik ilyen utólagos csapás épp a Goldstone-jelentés volt a zsidó államra. Richard Goldstone az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága (UNHRC) felkérésére vállalta el a vizsgálat vezetését. Ezt a testületet a Nyugat sokszor elfogultan Izrael-ellenesnek, Amerika-ellenesnek tartja, s kiemeli, hogy sokáig tagjai között tudhatta Líbiát és Kubát is.

Goldstone azt írta pénteki cikkében, hogy a közel-keleti béke iránti elkötelezettsége bírta rá a vizsgálóbizottság vezetésére. Annak ellenére elvállalta a megbízást, hogy a vizsgálatnak a Hamasz viselkedése nem lehetett tárgya. A mostani cikkben egyebek között arra panaszkodik, hogy az izraeli fél megtagadta vele az együttműködést, s így kénytelen volt egyoldalúan a Hamasz tájékoztatását felhasználni. Elismeri ugyanakkor, hogy hiábavalók voltak reményei, hogy a Hamasz (amelynek deklarált célja Izrael Állam elpusztítása) ki fogja vizsgálni a tagjai által elkövetett háborús bűnöket, civilek elleni akciókat. Erre a bíró reményei ellenére sem késztette a Gázai övezet irányítóit az izraeli vizsgálat. Az izraeli hadsereg négyszáznál több feltételezett katonai bűncselekményt vizsgált. A bíró utólag azt rója fel az IDF-nek, hogy a vizsgálatot a nyilvánosságtól elzárva tartották. Így csak később tudhatta meg, hogy a 29 tagú al-Szimuni család pusztulását egy robotrepülő képének félreértelmezése okozta. Az ezzel megbízott katona rakétavetőt szállító alakot ismert fel, miközben az illető valójában tűzifát vitt vállán. Goldstone szerint ez az eset nem jutott volna a jelentésbe, ha az IDF tájékoztatta volna őt.

A bíró nem akarja cikkét tovább értelmezni, azt mondja, olvassák figyelmesen. Ha alaposan végigvesszük a cikk mondatait, kiérződik belőle az egykori emberjogi harcos, nemzetközi jogász elkeseredettsége – főleg a gázai hatalom magatartása miatt. Szövege felmenti Izraelt a civilek elleni irtóhadjárat vádja alól. Van-e ennek most utólag jelentése? Aligha. Netanjahu bocsánatkérésre nem számíthat.

Bíróság előtt az „elrabolt” gázai

Izrael azzal vádol egy gázai mérnököt, hogy ő vezeti a Hamasz katonai szárnyát, és maga fejlesztette ki a radikális palesztin szervezet arzenáljában lévő rakéták egy részét. Dirar Abu Sziszit izraeli titkos ügynökök rabolták el Ukrajna keleti részében február 19-én, ahol a palesztin ukrán állampolgárságért folyamodott. Abu Sziszi tegnap az izraeli Beerseva városban hallgathatta meg az ellene felhozott 15 vádpontot. A férfi tagadja a vádakat. A 43 éves mérnök Gáza fő áramfejlesztőjének igazgatója, és azt is tagadja, hogy bármit is tudna a 2006 óta Gázában fogva tartott Gilad Salit izraeli tizedesről. Benjamin Netanhaju izraeli kormányfő azonban tegnap közölte: Abu Sziszi „értékes információkat” adott át az izraeli ügynököknek.

Kijev magyarázatot vár Izraeltől a férfi elrablásával kapcsolatban. (BBC)

Richard Goldstone bíró
Richard Goldstone bíró
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.