Fiúk, ti húzzátok ki a szekeret!

A híres pop-art művész, a néhai Andy Warhol által mindenkinek megjósolt 15 perc hírnévből Guido Westerwellének hárommal több jutott.

Tavaly augusztusban, Angela Merkel német kancellár szabadsága idején az alkancellári posztot is betöltő külügyminiszter 18 percig vezethette a keresztény-liberális koalíciós kabinet berlini tanácskozását. Hogy aztán - mint a Spiegel Online felelevenítette - több mint egy órát beszéljen a politikai uborkaszezon kellős közepén zajlott kormányülésről a sajtó előtt.

A jövőben egy esetleges újabb „18 perces” vagy akár hosszabb hírnév már nem a 49 éves politikust fogja megilletni. – Egyértelmű, hogy az alkancellári poszt az új pártelnöké lesz, ha az illető tagja a német kormánynak –közölte hétfőn Berlinben Westerwelle azon az FDP elnökségi ülésen, amelyen az alaposan megroggyant német szabad demokraták következő vezetőiről próbáltak megállapodni.

A füst egyelőre nem szállt fel, a személyi kérdésekről állítólag kedden döntenek. Igaz, a jól értesültek tudni vélik: a párt éléről a májusi rostocki kongresszuson távozó Westerwelle helyére Philipp Rösler szövetségi egészségügyi miniszter a legesélyesebb. Christian Lindner, az FDP főtitkára ugyanakkor azt nyilatkozta: a szabad demokratákat a Rostockban megválasztandó teljesen új csapat fogja irányítani.

A 32 éves Lindner ezzel nyitva hagyta a lehetőséget, hogy a 38 éves Rösler mellett ő is ringbe száll a posztért. Bárki is veszi át a képzeletbeli pártelnöki kormányrudat, az már látható, hogy a német liberálisok erőteljes fiatalítással próbálnak kikecmeregni a mély gödörből. Bár a „régi liberális gárda” – élén a sokat bírált német gazdasági miniszterrel, a 65 éves Rainer Brüderlével – nem adja meg magát olyan könnyen.

Westerwelle az alkancellári posztról ugyan lemond, de a külügyminiszteri székből esze ágában sincs felállni. Az FDP egyik nagy öregje, a polgári szabadságjogok elkötelezett védelmezőjének számító Gerhart Baum azonban alaposan „nekiment”. – A sokat hangoztatott új kezdet csak Westerwelle nélkül lehet hiteles – idézte a dpa a 78 éves egykori igazságügy-minisztert.

Ami a tartományi választásokon bukdácsoló, népszerűségéből drámai mértékben vesztő FDP „politikai átfazonírozását” illeti, Lindner szerint a hangsúlyt a jövőben az oktatás javítására és a generációk közötti igazságosságra kívánják helyezni. A német igazságügy-miniszteri posztot betöltő Sabine Leutheusser-Schnarrenberger viszont úgy gondolja: az FDP-nek nem kell magát újra kitalálnia, elég, ha megtalálja önmagát. Ezzel pedig visszanyerheti a választók bizalmát. Erre több kommentátor nem kevés malíciával úgy reagált: bárcsak ez ilyen egyszerűen működne.

Éles humor, halk beszéd

Puccsistának aligha nevezhető, Guido Westerwellét változatlanul remek külügyminiszternek és még kiválóbb választásikampány-harcosnak tartja. Az FDP élére legesélyesebbnek mondott Philipp Rösler halk szavú, visszafogott személyiség. Egészségügyi miniszterként nem tűnt fel, de látványosat nem is bukott azon a poszton – ahol egy korábbi szociáldemokrata tárcavezető szerint – az „ember folyamatosan a képébe kapja a habos tortákat”. Röslert kilenc hónapos korában fogadták örökbe egy Saigon környéki árvaházból, német nevelőszülei válása után katonatiszt apja nevelte fel. A szemészorvosnak tanult, hívő katolikus kétgyermekes családapa nem fél szolidaritásról beszélni, ilyen szó liberális politikus száját korábban nemigen hagyta el. Van humora, bár a nyelvét inkább másokon köszörüli. Korábban azt mondta, hogy 45 évesen hátat akar fordítani a politikának. Még van hét éve. (D. A.)

Angela Merkel kancellár Philipp Rösler egészségügyi miniszterrel.  Westerwelle utódja lehet?
Angela Merkel kancellár Philipp Rösler egészségügyi miniszterrel. Westerwelle utódja lehet?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.