Geiger–Müller a zöldséghez

Szomorkás hangulatot áraszt a tokiói körvasút. A vasúttársaság ugyanis csökkentett világítással üzemelteti napközben a szerelvényeket, a kocsikban így elég sötét van.

A mozgólépcsők nem működnek, az állomások kivilágítását is takarékra tették. Tokióban mindenki a maga módján próbálkozik az energiafogyasztás csökkentésével, hogy elkerüljék a kiesett erőművek miatt szükségessé vált áramkorlátozást.

A boltokban továbbra is csökkentett a választék, sok helyen hiányzik a palackos víz és a joghurt. Az áramkimaradások miatt ugyanis az üzemek nem tudnak erjesztett és érlelt termékeket gyártani. Ráadásul akadozik a csomagolóanyagok beszállítása is. Tokió néhány pontján Fukusimából származó zöldségeket árulnak. Az emberek nemcsak szolidaritásból veszik őket, hanem azért is, mert eladójuk Geiger–Müller számlálóval bizonyítja, hogy azok nem sugárszennyezettek. Akárcsak a to kiói levegő, ahol az elmúlt napokban a teljesen átlagoshoz kezdett közelíteni a háttérsugárzás mértéke, és folyamatosan alacsonyabb, mint például a Pécsett mért értékek.

A fukusimai erőmű kapcsán az internetes fórumokon sokan vették kereszttűz alá az áramszolgáltató, a TEPCO vezetőit, publikálták a menedzserek lakcímét és fizetését,meg is fenyegették őket. A kormány megítélése már vegyesebb. Néhányan dicsérik Kan Naotót és kabinetjét határozott fellépésük miatt, de sokan szkeptikusak, hogy megbízhatnak-e az erőműről közölt adatokban. Úgy tűnik – s ezt a Greenpeace környezetvédő szervezet is megerősítette –, hogy a kormány őszintén tájékoztat a reaktorokról. A gond csak az, hogy a Fukusima–1 továbbra is kritikus állapotban van.

A japán kormány szerint még hónapokig szivároghatnak sugárzó anyagok az erőmű blokkjaiból, amelyeket most már egyre jobban meg tudnak közelíteni a munkások. Megtalálták annak a két dolgozónak a holttestét, akik a földrengés és a cunami után tűntek el az üzemben. Elkezdtek gyantát permetezni az erőmű területén, hogy megkössék a port, így megakadályozva, hogy a sugárzó anyagok a felszálló porral együtt a levegőbe kerüljenek. A középpontban a 2-es reaktor és az erősen radioaktív víz szivárgásának megakadályozása van. A reak tor egyik szerelőaknájának falán talált, húsz centiméteres repedést a dolgozók egyelőre sikertelenül próbálják betömni. Úton van a nemzetközi segítség is Fukusima felé. Kína óriás darut, az USA pedig sugárvédelmi szakemberekkel együtt a világ legnagyobb szivattyúját küldte.

Egy tokiói belvárosi szabó nadrágigazítás közben azért továbbra is azon morfondírozik, hogy vajon Japán veszélyes ország-e. A második emeleti bolt sarkában álló régi rádióból egyfolytában Fukusimáról szólnak a hírek. Valószínűleg még hosszú ideig.

 

Kormányfői vizit. Kan Naoto (jobbra) felkereste a fukusimai erőmű körzetét
Kormányfői vizit. Kan Naoto (jobbra) felkereste a fukusimai erőmű körzetét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.