Európa nem sír és nem nevet

Nagy szerencse, hogy Európában képesek különbséget tenni. Nem megkülönböztetni, mert ez politikailag nem korrekt, hanem elválasztani egymástól mindazt, ami Budapesten történik, és amiről az európai fővárosokban mindenkinek megvan a maga véleménye – és ami Brüsszelben zajlik magyar EU-elnökség címén. Erről is mindenkinek megvan a véleménye, de ez legalább nem rossz.Sőt.

A kormányváltás, a minisztériumi átszervezések és a nagyarányú személycserék után kísértet járta be Euró pát: a magyar elnökség bukásának kísértete. De a félelem mára elmúlt, és (az első három hónap után) inkább óvatos dicséretté alakult át. Ez jó hír a Brüsszelben, illetve bárhol a világon dolgozó magyaroknak, mert így őket sem nézik felkészületlen alakoknak. A bukás ugyanis –Brüsszelben minden bizonnyal – ezzel a következménnyel járt volna.

A különbségtétel csodája ez. A médiatörvény és a várhatóan hasonló frontok között hasonló sorsa jutó új alkotmány, valamint Orbán Viktor otthoni szózatai a brüsszeli igáról a nagypolitika színpadán bizonyára osztanak-szoroznak, ám az elnökségi hétköznapokban nem. A tanács épületében kihelyezett szőnyeg, amely felajánlja mindenkinek, hogy kedvére tapodjon koszos cipőjével (évek óta építkeznek a környéken, így az uniós épületekbe tetőtől talpig porosan, sárosan lehet csak eljutni) igazságos Mátyás királyunk és kedves felesége arcképén meg a habsburgos-nagymagyarországos 1848-as térképen, az elnökség tekintélyét nem emelte, de azért akadnak fontosabb dolgok is az unió életében.

Először is túl kellene jutni a válságon. Nagy elismerést váltott ki, hogy az elnökségnek a stabilitási paktum reformját tartalmazó hat jogszabályról sikerült kialakítania a tagállamok és az Európai Bizottság közös álláspontját (hogy már „csak” a kétezer európai parlamenti módosító indítványt kelljen kezelni). Az elnökség persze idejekorán felismerte, hogy az amúgy is asztalon lévő uniós programot a sajátjának beállítva ügyesen átmanőverezheti magát ezen a hat hónapon. S ha nem áll az euróövezet életét meghatározó nagy államok útjába, akkor még biztosabb a siker. Olyannyira egyébként, hogy e nagy államok egyike belső dokumentumban méltatta a magyar javaslatokat egy pénzügyi szabályozási témában.

A több száz munkabizottság és a megannyi tanácsi formáció minden egyes üléséről persze nem sikerült részletes információkat gyűjteni, de nem szólnak hírek akadozásokról. A brüsszeli magyar képviselet felkészült a nyomásra, és az elnökségi munkát jól bírja, rendben zajlanak a tanácsülések előtti háttértájékoztatók is – amelyek többnyire valóban tájékoztató jellegűek, ami nem mondható el jó néhány előd gyakorlatáról. Az EU-intézményektől „kölcsönvett” két szóvivő is rendkívül tájékozott, sokat mozog az újságírók között: láthatóan jól ismert figurákká váltak, akik emellett képesek az uniós vitákon is részt venni, akár hajnalig.

Forrásaink elismerik, hogy Orbán Viktor mindent megtesz az uniós ügyek előmozdításáért, fáradhatatlanul jön-megy, tárgyal – bár otthon ez alig látszik, és itt is szinte titkolják a sajtósai a programját. Dicsérik továbbá Martonyi János teljesítményét az alapszerződés-módosítás körüli hercehurcák elsimításában, vagy Györkös Péter EU-nagykövet, képviselet vezető munkabírását, diplomáciai érzékenységét.

A magyar stáb sütkérezhetne is a sikerben, ha a hazai események, nyilatkozatok, függetlenségi harcok, az uniós értékek megkérdőjelezésére irányuló kísérletek, az alkotmányozás körüli viták, az európai parlamenti magyar–magyar összetűzések és a kétes célú meghallgatások állandóan gomolygó sötét felhője áteresztené a derűs napsugarat. W

Átértékel a brüsszeli elit?

Kompetensebbnek bizonyulhat a magyar EU-elnökség, mint azt sokan várták – írta a Financial Times brüsszeli tudósítói irodájának vezetője, az új pénzügyi stabilizációs intézkedések elfogadásáról szóló internetes blogjában. Peter Spiegel kifejtette, hogy a bírságolás lehetőségét is tartalmazó új költségvetési szabályokról – amelyek a legvitatottabb uniós reformjavaslatok közé tartoztak – ezúttal nem túl sok vita után sikerült egyezségre jutni. Spiegel szerint ez a magyar elnökség átértékelésére késztetheti „a brüsszeli elitet”.

A Financial Times blogja szerint a magyar EU-elnökség „meglehetősen szerencsétlenül” kezdődött, tekintettel a vitatott médiatörvényre, amely a bírálók szerint a Fidesz kísérlete volt a sajtókritika hangjának elfojtására. Ezután következett a felzúdulás a brüsszeli „magyar szőnyeg” ügyében. De közben a magyarok különösebb felhajtás nélkül előrelépést értek el a legtövisesebb EU-ügyekben, beleértve az új költségvetési szabályokat.

A sokat vitatott brüsszeli szőnyeg
A sokat vitatott brüsszeli szőnyeg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.