Alaposan elcsúszó honoráriumok

– Nem tudok semmit, nem néztem mostanában a számlámat – bújt ki a Duna TV erdélyi munkatársa bukaresti tudósítónk, Szőcs Levente kérdése elől: igaz-e, hogy hónapok óta késik a közmédiumok külföldi tudósítóinak kifizetése.

A hír a Duna TV egyik volt alkalmazottja révén szivárgott ki – értesüléseink szerint az intézményben belső vizsgálat indult az illető kilétének felfedésére. A romániai érintettek többsége, érthető okokból, nem vállalta a nyilvánosságot. Egy neve elhallgatását kérő tudósító viszont megerősítette, a Duna TV az év eleje óta nem fizet.

– Nem figyelmeztettek. Csak amikor rákérdeztem, közölték, hogy az alapnál átnyálazzák az összes létező szerződést, számlát, addig pedig nem fizetnek – mondta a neve elhallgatását kérő külsős.

A december végén életbe lépett médiatörvény kimondja, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap forrásaiból támogatja a közmédiumok feladatainak ellátását, támogatja és elvégzi műsorszámaik előállítását, megrendelését, megvásárlását, tájékoztatási és egyéb tevékenységüket. A közmédiumok összevonása nyomán az alap örökölte a külföldi tudósítók szerződéseit is. Csúcs Mária, a Duna TV csíkszeredai tudósítója megerősítette: már a januári számlákat az alap számára állították ki.

– Annyit tudok mondani, hogy a dunás szerkesztők korábban értesítettek: az átállás miatt megtörténhet, hogy késnek a kifizetések – válaszolta a Duna Televízió bukaresti tudósítója. Stanik Bence nem árulta el, ő maga kapott-e pénzt az elmúlt pár hónapban, de ragaszkodott hozzá, hogy azt is idézzük: „a Dunát továbbra is pontos és megbízható munkaadónak tartja”, illetve „a Duna és az alap átállása óta hozott döntések a tudósítói hálózat fejlesztését szolgálták”.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg érdeklődésünkre a Duna TV csíkszeredai tudósítója is, akinek meggyőződése, hogy „az átállás után a tudósítói hálózat a mostaninál erősebb lesz”. Az elmaradt számlákkal kapcsolatos kérdésünket elhárította, mondván, belső ügyről van szó.

Németh Árpád, a határon túli tudósítók anyagait befogadó Térkép című műsor főszerkesztője elismerte: vannak, akik megkapták a pénzüket, vannak, akik késéssel kapták és vannak, akik nem kapták meg. – A késésnek könyvelési okai vannak, az égető esetekről pedig gondoskodtunk. Ha valaki jelezte, hogy tartozás van, mert nem kapott pénzt, felhívtam a pénzügyi osztályt, és tudomásom szerint rendezték a kérdést – mondta. Németh többszöri unszolásunkra sem „bocsátkozott találgatásokba” azt illetően, hogy a 80 tudósító illetménye milyen arányban késett, illetve maradt el idén. A tudósítókkal nem közölték, mikor zárul le az alapnál az ellenőrzés.

– A pesti kollégák közt olyan hír is terjed, hogy az alapnak likviditásgondjai vannak, a kormánytól várnak összegeket – mondta az egyik lapunknak nyilatkozó forrás. Németh erről annyit mondott: szeretné határozottan cáfolni, hogy „itt bármi a tudósítók ellen irányulna”, belső munkatársak esetében ugyanúgy előfordult késés. Egyébként is szerdán helyreállt a könyvelési program, és elkezdődtek a kifizetések.

A közmédiumok külsősei között nem csak a felhalmozódott számlák miatt nagy a bizonytalanság. Megindultak a találgatások arról, ki kerül be az átszervezések során alakuló „új csapatokba”.

A kárpátaljai televízió magyar szerkesztősége megrendelésre a mai napig is rendszeresen készít műsorokat a magyarországi köztévék számára – egy ideje azonban gyakorlatilag hitelbe. Kovács Géza szerkesztőségvezető megkeresésünkre elmondta, hogy a Duna TV és az MTV két különböző eset. A Duna tavaly decemberben jelezte: csúszások lesznek a kifizetésekben a televíziónál végbemenő szervezeti változások miatt. A napokban a kárpátaljai tévések már megkapták januári járandóságukat, abban reménykednek, hogy a februári pénzek is hamarosan megérkeznek.

Más a helyzet viszont az MTV-vel. Ez utóbbi 7 havi honoráriummal adós nekik. A tavalyi elmaradásokat az MTV a cég anyagi helyzetével, az idei csúszásokat viszont az új év utáni átalakításokkal magyarázza. A Duna változatlanul rendel tőlük kárpátaljai anyagokat, míg az MTV-nél az a gyakorlat látszik kialakulni, hogy nem kér önálló tudósításokat, riportokat tőlük, de a Dunának forgatott anyagaikat időnként felhasználja saját műsoraiban.

A kárpátaljai tévések változatlanul minden magyarországi rendelésnek eleget tesznek és bíznak abban, hogy a leforgatott és adásba kerülő anyagaik honoráriuma is megérkezik majd egyszer hozzájuk. Kovács Géza szerint egyébként a mostani helyzet nem teljesen példa nélküli – emlékezete szerint 8-10 évvel ezelőtt már előfordult, hogy hosszú hónapokig kellett várniuk az esedékes honoráriumokra, és azóta is előfordultak kisebb csúszások.

„Szamárság, hogy színt kell vallani”

Szabó László, a közmédiumok pénzével gazdálkodó médiaszolgáltatás-támogató alap kommunikációs igazgatója lapunknak elismerte: technikai okok miatt valóban elmaradásban vannak. A médiatörvény értelmében januártól az MTV és a Duna TV helyett az alap áll szerződéses jogviszonyban a külföldi tudósítókkal és a stúdiókkal is. Emiatt az elmúlt hónapokban a szerződésekben kicserélték a megrendelő személyét.

Szabó szerint az alap eleget tesz szerződéses kötelezettségeinek, a pénzek rendelkezésre állnak, hamarosan kifizetik a külföldi tudósítók és a stúdiók járandóságait. „Szamárságnak” nevezte, hogy a külföldi tudósítóknak a munkahelyük megtartásáért politikailag színt kellene vallaniuk. – Ez teljességgel képtelenség – mondta Szabó. (B. I.)

-
FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.