Abidjanban már tüzérséggel lövik egymást

Nehézfegyverekkel lövik egymást a szemben álló felek Elefántcsontpart gazdasági fővárosában, Abidjanban. A lakosság fejvesztve menekül a városból – mondta a Népszabadságnak telefonon Ágai Zoltán, aki a harcok elől maga is egy francia katonai bázisra menekült, együtt mintegy 150 francia és 350 más külföldi állampolgárral.

Az Európai Unió abidjani missziójának magyar diplomatája a helyzetet rendkívül zavarosnak látja, az országban immár senki nincs biztonságban. Előző éjjel az ENSZ svéd alkalmazottját egy feltehetőleg eltévedt golyó ölte meg.

Pénteken reggel ágyúszóra ébredt Abidjan lakossága, már aki tudott aludni a harci zajban, hiszen a fegyverek kora hajnaltól szóltak. A lövések az elnöki palota, illetve Laurent Gbagbo megbuktatott elnök rezidenciájának irányából hallatszottak. A hírek arról szóltak, hogy a tavaly novemberi választások győztese, Alassane Outtara elnök katonái péntekre virradóra elfoglalták a bukott államfő rezidenciáját, átfésülték az épületet, de az elnöki hatalmat veresége ellenére magánál tartó Gbagbónak nyoma veszett. Jean-Marc Simon, abidjani francia nagykövet csütörtökön még az elnöki palotában látta Gbagbót, az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint viszont valószínűbb, hogy Abidjan elővárosában rejtőzik – a hozzá hű, mintegy ezerfőnyire becsült elnöki gárda védelme alatt.

Más források viszont azt feltételezik, hogy a politikus már elmenekült Beninbe. Napok óta tart, s immáron az egész nyugat-afrikai országra kiterjedt Outtara elnök köztársasági erőinek offenzívája. A sereg előrenyomulását ugyanakkor incidensek tarkítják. Erre utal az ENSZ emberjogi főbiztossága szóvivője, aki szerint Outtara katonái súlyos atrocitásokat követnek el a polgári lakosság ellen. Gbagbo jórészt egyetemistákból, illetve gyermekkatonákból álló hívei közben Abidjanba húzódtak vissza, de az elnöki palota mellett is számos stratégiai fontosságú épületet veszítettek. Outtara katonái elfoglalták a televízió épületét is. Eközben a Dél-afrikai Köztársaság abidjani nagykövetsége megerősítette, Gbagbo hadseregének vezérkari főnöke, Phillipe Mangou a képviseletre menekült és menedékjogot kért a pretoriai kormánytól.

Miután Abidjan több pontján fosztogatások kezdődtek, az ENSZ kéksisakosai és francia békefenntartók vették át a város nemzetközi repülőterének irányítását. Helyszíni beszámolók reménytelennek nevezik Gbagbo helyzetét. A polgárháborúba torkolló kezdeti patt fél év óta tart, az összecsapásokban ötszáznál is többen haltak meg, miközben Abidjanból, az ország kereskedelmi központjából egymilliónál is többen menekültek el. Humanitárius válság alakult ki Elefántcsontparton, az egészségügyi rendszer összeomlott. Miután az ENSZ és az Európai Unió is embargót rendelt el az ország legfontosabb exportcikkére, a kakaóra, Outtara kormánya lezárta a két nemzetközi kikötőjét, s a tavalyi kakaótermés mindmáig a dokkraktárakban vesztegel.

Outtara e hét elején indított átfogó támadást, és péntekre az ország négyötöde a kezére került. A főváros, Yamoussoukro után csütörtökön bevették az ország legfontosabb kakaókikötőjét, San Pedrót, ezzel végleg megpecsételődött a lemondását mindvégig megtagadó Gbagbo sorsa. Abidjant péntekig még ő ellenőrizte, ám néhány nap alatt ötvenezer katonája és rendőre hagyta el, s már csak a köztársasági gárda és a különleges egységek állnak mellette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.