'Mostantól nem hazudhatunk magunknak'

Pánik kezdett eluralkodni az utóbbi hetekben Zágrábban. Mintha szemüveget cseréltek volna a miniszterek, képviselők, no meg az utca embere is.

A rózsaszínű helyett immár sötétített üvegen át szemlélik a világot – szinte mindenki lemondóan legyint, ha szóba kerül Európa és a karnyújtásnyira lévő EU-tagság. Még a „kiátkozott”, jelenleg osztrák fogságban lévő egykori kormányfőt, Ivo Sanadert is visszasírják.

Mostantól nem hazudhatunk magunknak – ismerik be egymás után a horvát politikai élet szereplői. Vesna Pusic – aki a liberális demokraták (HNS) pártját vezeti, s egyben az EU-csatlakozási tárgyalások egyik prominens képviselője is – nyílt levelet intézett a napokban Jadranka Kosor kormányfőhöz és a köztársaság elnökhöz, Ivo Josipovichoz.

Ebben Pusic azt veti a hatalmi páros szemére, túl könynyen adták fel azt a lehetőséget, hogy Horvátország 2011 első felében befejezheti az érdemi munkát, amiért cserébe majd az unió tagjává válhatna. Szerinte el kell kapni az utolsó vonatot. Cselekvési tervet ígér, amelynek azonban csak egyetlen fő mozzanata van, a sikeres lobbizás. Vesna Pusic szerint a komoly korrupciós bűntettekkel vádolt, volt jobboldali miniszterelnökről (Ivo Sanader) kellene példát venni, aki igen „hatékonynak mutatkozott” Berlinben, Párizsban, és Londonban…

A horvátok tehát továbbra sem az uniós feltételek teljesítésében hisznek, még az utolsó pillanatban is kiskapukat keresnek – és azon sopánkodnak, hogy ha elúszik a 2012-es csatlakozás lehetősége is, akkor már első körben 3,5 milliárd eurót veszítenek el. Legkeményebben a szociáldemokraták vezére (SDP), Zoran Milanovic fogalmaz, aki szerint a horvátok sosem éltek normális társadalomban. „Az egykori Jugoszláviában nem létezhetett demokrácia, az elmúlt 20 évben pedig csak úgy tettünk,mintha tudnák,mi az” – mondja a közelgő parlamenti választásokon hatalomátvételre készülő pártelnök.

A legnagyobb baj, hogy a horvát politikusok immár magukra maradtak. A társadalom nagyobbik része ugyanis kiábrándult, nem ért egyet a kitűzött célokkal, kormányváltást sürget. Az utóbbi időben tömegdemonstrációkon mond nemet az európai csatlakozásra, a privatizációra, a kapitalizmusra.

Pár napja Zágrábban huszonéves fi atalok követeltek meglehetősen radikális, és nacionalista jelszavakkal uniómentes, szebb, kiszámíthatóbb jövőt maguknak. Április elsején, pénteken este pedig több szakszervezet is utcára hívja majd a főváros lakosságát.Kétszázezres tömegre számítanak. Az érdekképviseleteknek sincsenek világos célkitűzéseik, csupán azt utasítják el, ami most van.

Kormányellenes tüntetők Zágrábban. Nemet mondanak az EU-ra, a privatizációra és a kapitalizmusra
Kormányellenes tüntetők Zágrábban. Nemet mondanak az EU-ra, a privatizációra és a kapitalizmusra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.