Szorul a hurok Gbagbo körül

Abidjannál dőlhet el az elefántcsontparti polgárháború: a leváltott elnök, Laurent Gbagbo csapatai képtelenek ellenállni a „köztársasági erők” offenzívájának.

Radikálisan módosultak a katonai erőviszonyok a világ meghatározó kakaótermesztő országában, miután szerdán az ENSZ támogatását élvező megválasztott elnök, Alassane Ouattara csapatai gyakorlatilag harc nélkül bevonultak a nyugat-afrikai ország politikai fővárosának számító Yamoussoukróba. A „köztársasági erők” behatoltak San Pedro kikötővárosba is. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa francia és nigériai kezdeményezésre egyhangúlag olyan határozati javaslatot fogadott el, amely felszólítjaLaurent Gbagbót: a tavaly novemberi választási veresége ellenére a posztjához ragaszkodó elnök azonnal adja át a hatalmat riválisának. Az ENSZ BT döntött Gbagbo és környezete külföldi bankszámláinak befagyasztásáról is.

A „köztársasági offenzíva” célpontja nyilvánvalóan Abidjan, az ország gazdasági fővárosa, ahová Gbagbo igyekszik összevonni megmaradt csapatait. A volt elnök erőit maszszív dezertálások gyengítik, hírügynökségek szerint vezérkari főnöke is átállt a „köztársaságiak” oldalára.

Gbagbo állítólag még nem döntötte el, hogy elmenekül-e, vagy megpróbálja tartani a várost. Pár napja egy nagygyűlésen arról beszélt, hogy a néhai chilei államfőhöz, Salvador Allendéhez hason lóan ő is kész „fegyverrel a kezében meghalni a törvényes hatalom megvédéséért”. Arra tüzelte híveit, hogy védjék meg az ország szuverenitását, mert szerinte Ouattara csupán a „nagyhatalmak bábja”, amelyek rá akarják tenni a kezüket Elefántcsontpart természeti kincseire. Miközben Gbagbo Abidjan megvédéséről szónokol, ő és családja a hírek szerint csomagol és Beninbe készül távozni.

A lakosság tömegesen menekül az ostrommal fenyegetett Abidjanból, csakúgy, mint a harcok által érintett más körzetekből. Humanitárius szervezetek szerint az egyre súlyosabb elefántcsontparti harcok miatt akár további egymillió menekülttel kell számolni.

Menekülnek Abidjanból
Menekülnek Abidjanból
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.