Orbán lázba hozta Ficót

Rendkívüli parlamenti ülés azonnali összehívását kezdeményezi a legnagyobb szlovák ellenzéki párt Orbán Viktor miatt. A Smer arra szeretne választ kapni Iveta Radicová jobbközép kormányától, hogy Szlovákia milyen diplomáciai lépéseket kíván tenni azután, hogy a magyar miniszterelnök arról beszélt: választójogot adnak a külhoni magyar állampolgároknak.

Orbán kedden a TV2 Tények című műsorában a kettős állampolgárság kapcsán azt mondta: nem a választójog a kérdés, hanem annak formája. A Smer pénteken adja át a szükséges mennyiségű támogató aláírást a házelnöknek, aki hét napon belül köteles eleget tenni az indítványnak. Nem kizárt, hogy a rendkívüli ülést már holnap vagy a jövő hét elején megtartják.

– Nem vagyunk hajlandók tétlenül szemlélni, hogy Radicová kabinetje úgy tesz, mintha nem tudná, mi zajlik a kertünk alatt, mire készül Orbán Viktor. Ezzel a semmittevéssel a pozsonyi kabinet a budapesti miniszterelnök nagy magyar politikáját támogatja. Követelni fogjuk, hogy az Európai Unió és a NATO tagországaként a legerőteljesebb diplomáciai lépésekkel mutassunk rá arra a veszélyre, amely a külhoni magyarok választójogának tervezett megadásával fenyegeti országunkat és a közép-európai térséget – közölte Robert Fico pártelnök. Értesüléseink szerint több pozsonyi kormánypárti politikus is támogatja a volt szlovák miniszterelnök kezdeményezését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.