Huligánok politikai szerepben

Hetvenhárom szerbiai szurkolót vettek őrizetbe Tallinnban a keddi észt–szerb labdarúgómérkőzés kezdetén. A társaság így ezúttal csak addig jutott, hogy kifüggessze a „Szabadság vagy halál!” feliratú transzparensét a stadionban. A jugoszláv háború, Szerbia elszigeteltsége és Koszovó elvesztése is tüzeli az indulatokat, amelyeket a politikusok előszeretettel használnak saját céljaikra.

Az észt hatóságok szerint az ultrák „elvezetése” – a lekapcsolt csoportban szerbek mellett helyi oroszok is voltak – megelőző intézkedés volt. A társaság így ezúttal csak addig jutott, hogy kifüggessze a „Szabadság vagy halál!” feliratú transzparensét a stadionban.

Az elvezetett drukkereket ugyan még aznap éjjel szabadon engedték, az észt rendőrség gyanúja nem volt alaptalan, elvégre egy hasonló csoport októberben az olasz–szerb öszszecsapást „akasztotta meg” Genovában. Hírhedt vezetőjüket, Ivan Bogdanovot és néhány társát márciusban több mint három évre ítélte el az olasz bíróság. (A félbeszakadt meccset 3-0 olasz győzelemnek jegyezte be az UEFA.) Az ultrák ezúttal sem hoztak szerencsét a csapatnak: a 2012-es Európa-bajnokságra való kijutásért folyó mérkőzésen Szerbia 1-1-ig jutott, ráadásul Belgrádban 3-1-re kaptak ki a kis csapatnak tekintett észtektől. Épp azt a kínos vereséget követte az ultrák frusztrált fellépése Genovában.

– Természetesen a gyenge eredmények növelik az agreszsziót a fanatikusok körében, hiszen nincs ok az eufóriára, ami ezt semlegesíthetné – mondta lapunknak az újvidéki egyetem pszichológusa. Miklos Biro azonban hozzátette: a szerb fanatikusok szerepe eltér a többi ország „szokványos” futballhuligánjaitól. – A jugoszláv háború, Szerbia elszigeteltsége, Koszovó elvesztése tovább tüzelte az indulatokat, amelyeket a politikusok előszeretettel használtak saját céljaikra – fejtegette Biro, emlékeztetve Arkan kapitányra, polgári nevén Zseljko Raznatovicsra, aki ultrákból szervezte meg saját haderejét a Szerb Néphadsereg kötelékén belül. Jellemző, hogy a 2000 januárjában, Belgrádban meggyilkolt Arkan az Obilics futballcsapatot is megszerezte, majd egy éven belül jugoszláv bajnokká tette, nem utolsósorban azzal, hogy folymatosan fenyegette az ellenfeleket.

Ráadásul a nacionalista, neonáci ideológiák mellett a szervezett bűnözés is szorosan öszszefonódik az ultrákkal. (Bogdanov drogdílerként is ismert volt.) Egyes értesülések szerint a titkosszolgálatnak is hasznára vannak a fanatikusok szervezett csoportjai, akiket olykor be lehet vetni, például a Koszovó elszakadásáért tiltakozó zászlógyújtogató megmozdulásokon.

– Szervezettségük miatt az ügyészség sem szívesen emel vádat ellenük és a bírák is inkább a felmentést választják velük szemben – jegyezte meg Biro. Igaz, meccsre járni ettől még nem veszélyes Szerbiában, így is van szülő, aki gyermekével kimegy,  bár egyre kevésbé érdemes. A szerb válogatott a mostani csoportmeccseken könnyen a negyedik helyen végezheti Olaszország, Szlovénia és Észtországmögött,meszsze lemaradva a lengyel–ukrán közös rendezésű Eb-ről.

Akcióban a Crvena Zvezda ultrái az „ősellenség”, a Partizan Belgrád elleni márciusi kupameccsen
Akcióban a Crvena Zvezda ultrái az „ősellenség”, a Partizan Belgrád elleni márciusi kupameccsen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.