Fallal védi Kalifornia San Onofrét

Amerika is félti atomerőműveit a japán földrengésés szökőárveszély nyomán, de Obama elnök megerősítette: továbbra is számít a nukleáris energiára a „szénhidrogénmentes” jövőben.

Gary Hendrick ott áll a ragyogó időben a dél-kaliforniai homokos tengerparton, és folyamatosan panaszkodik. Csak akkor válik érthetővé, hogy mire is, amikor a hosszú, őszes hajú férfi megfordul: szinte a strandon tornyosul a 34 hektáron elterülő San Onofre atomlétesítmény.

– Megbízhatatlannak bizonyult, ahogyan az ember megkísérelte bemérni a természet erejét – mondja újságírók gyűrűjében Hendrick, a San Clemente-i zöldszervezet társalapítója. Az erőmű a 66 ezres város közelében található, San Diego megye csücskében. – Minden szakértő egyetért abban: harminc éven belül mi is nagy földrengésnek nézünk elébe – teszi hozzá a szintén San Clementében élő Jerry Collamer. A városházán mindenesetre nem aggódnak ennyire. Az itteni tektonikus törésvonal egyébként is inaktívnak számít.

Leslie Nielsen a Csupasz pisztoly című vígjátékbanmég könynyedén vette a dolgot: a két, nyomottvizes reaktorral működő San Onofre telt idomokat idéző alakja a barátnőjére emlékeztette a kétbalkezes Frank Drebin rendőrhadnagyot. A környékbelieket viszont most az északjapáni földrengés és cunami sújtotta fukusimai erőműre. Gil Alexander, az Edison International a reaktorokat működtető helyi leányvállalatának (SCE) szóvivője szerint San Onofrét úgy építették 42 évvel ezelőtt, hogy 7,0-es erősségű földrengést is átvészeljen. A szökőár ellen pedig mintegy nyolcméteres vasbeton fal védi. Persze jobb félni, mint megijedni: az SCE új szeizmikus felmérést készít – jelentették be csütörtökön. – Egy atomerőmű működtetésekor soha nem lehet elég, amennyit tegnap tudtunk vagy tettünk – nyilatkozta Alexander.

GALÉRIA - Erőművek Európában és a világon, klikk a képre!

San Onofre 1,4 millió dél-kaliforniai háztartást lát el. Mint a világon mindenütt, a dilemma itt is az: megéri-e a kockázatot a reaktorokban megtermelt energia? Amerika szerint egyelőre igen. Barack Obama szerdai energiapolitikai beszédében állt ki a nukleáris erőművek mellett. Az elnök 2035-re a belső villanyáram-szükséglet négyötödét akarja „tiszta” forrásból fedezni, ideértve az atomot is. Az Egyesült Államok összesen 104 atomlétesítménye közül – amelyek az áramellátás egyötödét biztosítják – 23-nak a tervezési paraméterei azonosak a fukusimaiéval.

Fukusimánál marad a húsz kilométeres sugarú kitelepítési kör

Nicolas Sarkozy – a március 11-i földrengés és a fukusimai atomerőmű katasztrófája óta a külföldi államfők közül elsőként – érkezett Tokióba. A francia köztársasági elnök Kan Naoto kormányfővel tartott közös sajtóértekezletén bejelentette: májusban Párizsba várja a G20 tagországainak nukleáris energiáért felelős vezetőit. – A biztonsági normákat kell meghatározni, a nukleáris energiának egyelőre nincs alternatívája – mondta Sarkozy. Franciaország áramtermelésének 75 százalékát állítja elő a nyugaturópai államban működő 58 reaktor. Az erőmű környékén a sugárzás szintje az elfogadható érték több mint négyezerszerese volt, miközben a reaktoroktól pár száz méterre, a tengervízben a normálisnál háromezerszer volt magasabb a radioaktív jódizotóp előfordulása. A NAÜ azt tanácsolta, hogy ne csak húsz kilométeres sugarú körön belül telepítsék ki az embereket, ám a japán kormány a kör nagyobbítását egyelőre nem tartja szükségesnek.

Tengerparti idill a kaliforniai San Onofre atomerőmű szomszédságában
Tengerparti idill a kaliforniai San Onofre atomerőmű szomszédságában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.