A NATO szárnyai alá került az Odyssey Dawn

A NATO csütörtök reggel átvette a líbiai akciók irányítását, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata értelmében a feladat a fegyverembargó és a repüléstilalmi zóna felügyelete, valamint a polgári lakosság védelme a fegyveres támadásokkal szemben.

– A helyzet cseppfolyós Líbiában – mondta a NATO brüsszeli központjában Giampaolo di Paola tengernagy, a katonai bizottság vezetője arra utalva, hogy az északafrikai országban katonai megoldás nem lehetséges, a politikait viszont a líbiaiaknak kell elérniük. A most már NATO-vezetésű, Odyssey Dawn nevű katonai akció időtartama legfeljebb kilencven nap lehet, de Brüsszelben egy hamarabbi befejezésben reménykednek.

Az olasz admirális szerint a NATO pártatlanul érvényesíti a fegyverembargót, tengeren ezt még senki se akarta megszegmi. Di Paola hangsúlyozta: a szövetségesek nem szállítanak hadfelszerelést a líbiai ellenzéknek. S pártatlan a NATO a polgári lakosság védelmét illetően is, de egyelőre tény, hogy Kadhafi fenyegeti saját népét fegyveres támadásokkal. A hírszerzési adatok forrására vonatkozó kérdésekre Di Paola azt válaszolta, hogy a BT-határozat tiltja a szárazföldi megszálló erők jelenlétét.

A huszonnyolc NATO-tagállamból legalább húsz ajánlott fel valamilyen szintű részvételt – a hadműveleteket a nápolyi parancsnokságról vezénylik.

A NATO nem támogatja az amerikai és brit felvetéseket, miszerint az ENSZ BT határozata lehetővé teszi a lázadók felfegyverzését – mondta Anders Fogh Rasmussen, a szövetség főtitkára.

Bregától nem hátrálnak a líbiai felkelők. A város közelében összecsapások voltak a lázadók és a kormányerők között.

Legkevesebb negyven civil halt meg Tripoliban a nyugati légi csapások következtében – mondta a Vatikán magas rangú tisztségviselője, Giovanni Innocenzo Martinelli apostoli vikárius. A NATO kivizsgálja az ügyet.

Kadhafi és a családtagjai változatlanul Líbiában tartózkodnak –jelentette be a líbiai kormány szóvivője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.