Viharos vizekre ért Portugália

Megfullad, vagy elkapja a felé dobott pénzügyi mentőövet Portugália? Leköszönő kormányfő, előre hozott választások: a kontinens legnyugatibb országa válaszúthoz érkezett.

„Lehet, hogy Portugália nem Görögország vagy Írország, de az eredmény ugyanaz” – mondta lapunknak Manuel Villaverde Cabral politikai elemző és szociológus. Szerinte José Sócrates portugál miniszterelnök kizárólag propagandaokokból utasítja vissza a nemzetközi pénzügyi csomagot (elvetve a görög és az ír párhuzamot), márpedig a külső beavatkozás elkerülhetetlenné vált. „A kormány talán már a héten vagy a jövő héten rászánja magát a segítségkérésre” – jósolta Villaverde Cabral.

Lisszabon belvárosában. Ki állítja meg a lejtőn a portugál gazdaságot?
Lisszabon belvárosában. Ki állítja meg a lejtőn a portugál gazdaságot?

Ám egyelőre arra vár mindenki, hogy Aníbal Cavaco Silva köztársasági elnök feloszlassa a parlamentet, és előre hozott választásokat írjon ki (várhatóan május végére vagy június elejére). A kisebbségi szocialista kormányt irányító Sócrates azért mondott le a múlt héten, mert az ellenzéki pártok leszavazták a legújabb megszorító intézkedéseket. Elsősorban a bejelentés módja bosszantotta fel őket: az intézkedéseket a portugál pénzügyminiszter ismertette egy brüsszeli sajtótájékoztatón anélkül, hogy a parlamenti pártokkal odahaza egyeztetett volna.

„A portugál kormány még a görögországi válságot sem vette komolyan. José Sócrates mindig másokat hibáztatott: először Amerikát, aztán a spekulánsokat, Merkel német kancellárt és persze az ellenzéket” –magyarázta lapunknak António Nogueira Leite közgazdász. Szerinte a mostani krízis közepette a fő gond, hogy az ügyvezető kabinet mozgástere igencsak korlátozott.

S bár az előre hozott voksolás után várhatóan új kormány navigálja majd Portugáliát (a felmérések koalíciót valószínűsítenek két jobboldali párt között), kérdés, hogy lesz-e bátorsága a radikális reformokhoz. „Először gyorsan pénzügyimegoldást kell találni, hogy finanszírozni lehessen a portugál adósságot. De aztán valódi gazdasági reformokra lenne szükség, hogy beinduljon végre a növekedés” – válaszolta érdeklődésünkre Henrique Medina Carreira közgazdász, volt pénzügyminiszter. A legsúlyosabb problémának minősítette, hogy Portugália kevés (hazai és külföldi) befektetést vonz: óriási a bürokrácia, átláthatatlanok és állandóan változnak az adószabályok, nehézkes az igazságügyi rendszer.

„Láttam, mi történt Görögországgal és Írországgal, és nem akarom, hogy ugyanígy járjon Portugália is” – közölte az EU-csúcson miniszterelnöktársaival Sócrates. Csakhogy az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mentőcsomagjátmindhárom, lapunk által megkérdezett szakértő elengedhetetlennek nevezte. Medina Carreira úgy fogalmazott, hogy Sócrates mondandóját csak a nemzeti büszkeség és a pártérdekek határozzák meg. Villaverde Cabral pedig azt állította, hogy a kormányfő kiprovokálta a mostani politikai válságot: fél év múlva még reménytelenebb lett volna a helyzet, és a 2012-es költségvetés benyújtásakor úgyis megbuktatták volna a lisszaboni parlamentben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.