Kadhafi arcát is átszabták

„Ha Kadhafi mostani televíziós szerepléseit nézem, felpuffadt, s közben ráncos arcbőrét látva legszívesebben letagadnám, hogy egykor én végeztem az arcán plasztikai műtétet” – mondta Liacyr Ribeiro brazil orvos az AP amerikai hírügynökségnek. A plasztikai sebészetben Ribeiro már a kilencvenes években jól csengő név volt, számos nemzetközi konferencián vett részt, így járt 1994-ben a líbiai fővárosban is, ahol előadást tartott a kozmetikai szépítő műtétekről.

„Ha Kadhafi mostani televíziós szerepléseit nézem, felpuffadt, s közben ráncos arcbőrét látva legszívesebben letagadnám, hogy egykor én végeztem az arcán plasztikai műtétet” – mondta Liacyr Ribeiro brazil orvos az AP amerikai hírügynökségnek. A plasztikai sebészetben Ribeiro már a kilencvenes években jól csengő név volt, számos nemzetközi konferencián vett részt, így járt 1994-ben a líbiai fővárosban is, ahol előadást tartott a kozmetikai szépítő műtétekről. Ekkor kereste fel őt egy helyi hivatalnok, aki elvitte Kadhafi házába. A líbiai vezető – mint a brazil orvos állítja – kitűnő angolsággal közölte kérését. Ribeiro viszont ragaszkodott saját sebészcsoportjához, így néhány hónappal később, 1995 januárjában tért vissza Tripoliba. Érkezését követően két nappal, hajnali két órakor őrök kísérték egy titkos bunkerhez. Az akkor 53 éves Moammer Kadhafi azzal indokolta az arcműtét igényét, hogy már negyedszázada hatalmon volt, s nem szerette volna, ha az ország fiatal nemzedéke öregnek tartaná. A brazil orvos – mint most visszaemlékezik – arcfelvarrást javasolt a líbiai vezetőnek, de az elutasította az ötletet, mert hiú emberként attól tartott, hogy a felvarrástól lényegesen módosult arcvonásaiból népe rájött volna a titokban végzett műtétre. Így helyette a brazil plasztikai sebész Kadhafi hastájáról leszívott zsírt injekciózott a ráncos arcbőrébe. A műtét négy órán át tartott, Kadhafi csak helyi érzéstelenítést kért, végig ébren kívánt maradni, sőt közben egy szendvicset is evett. A sebészeti beavatkozást követően a brazil orvoscsapat egy másik tagja, Fabio Naccache hajat ültetett be a líbiai vezetőnek.

– A műtétet követően a líbiai vezető legalább tíz évvel fiatalabbnak tűnt – idézi fel most Ribeiro doktor, aki Sao Pauló-i klinikáján megmutatta az AP tudósítójának a tizenöt éve készült közös fényképüket is, amelyen Kadhafi erős hajkoronával, sima arcvonásaival kétségtelenül egészen más képet mutatott, mint az elmúlt hetek televíziós nyilatkozataiban. Ribeiro annak idején figyelmeztette Kadhafit, hogy a műtét hatása mintegy öt évig tart, utána a ráncok újra felerősödnek. A líbiai vezető biztosította az orvost, szükség esetén értesíti majd. Egy ízben meg is keresték, de akkor egyéb kötelezettsége miatt lemondta az azonnali utazást. Utána többé nem hívták Tripoliba.

Az AP tudósításában megemlíti: a most 70 éves Ribeiro nem volt hajlandó sem cáfolni, sem megerősíteni azokat a híreket, hogy ő és orvoscsoportja hajtotta volna végre Silvio Berlusconi olasz kormányfőn a plasztikai arcműtétet és hajbeültetést. Miként válasz nélkül hagyta a kérdést Vlagyimir Putyinorosz miniszterelnök tavaly októberi „új” arcáról is.

Kadhafi királyi díszben
Kadhafi királyi díszben jelent meg az AU-ban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.