Megbukott a kanadai kormány

Május elején előre hozott választásokat tartanak az országban, de a konzervatívoknak esélyük van a hatalom megtartására.

Az ellenzéki liberálisok által benyújtott, sikeres bizalmatlansági indítvány buktatta meg pénteken Kanada kisebbségi, konzervatív kabinetjét. Stephen Harper kormányának bukását megfigyelők biztosra vették, hiszen mindhárom ellenzéki párt előre jelezte: nem nyújt mentőövet a miniszterelnöknek. Ezzel az észak-amerikai ország hét éven belül immár negyedszer néz kampány, illetve parlamenti választások elé, amelyet ezúttal május elején rendezhetnek. A közvélemény-kutatások szerint a toryknak – 43 százalék körüli támogatottsággal – ismét jó esélyük van a győzelemre. Michael Ignatieff, az ellenzék vezére így nem kis kockázatot is vállalt, amikor úgy döntött: ez a megfelelő pillanat Harper megbuktatására. Nem világos, hogy az ellenzék koalíciót tudna-e alakítani.

A miniszterelnök szombaton kérheti a főkormányzótól a parlament feloszlatását. Kormánya megbuktatása közvetlenül azzal függ öszsze, hogy – mint azt az ellenzéki többségű házbizottság a napokban ki is mondta – a kormány megsértette a parlament tekintélyét, amikor nem látta el a képviselőket megfelelő információval egyes programjaival, így új börtönök építésével, illetve védelmi beszerzésekkel kapcsolatban. Ezt a brit típusú politikai rendszerben a parlamenti játékszabályok súlyos megsértésének tartják, és eddig példátlan Kanadában. Harper közeli embereit is érték vádak, hogy visszaéltek befolyásukkal, miközben az 51 éves kormányfő Ottawa megtisztításának jelszavával érkezett annak idején a fővárosba Alberta préritartományból.

A másik fő előzmény pedig az, hogy az ellenzék elutasította a költségvetést, amelyet a valóságtól elrugaszkodottnak, a kanadai családok érdekeit sértőnek nevezett. A kanadai deficit ugyan rekordot ért el, miközben a konzervatívok, mint az állandó mércének tekintett Amerikában is, az államháztartási fegyelem bajnokainak tartják magukat. De tény, hogy a hiány (arányosan is) eltörpül az USA hiányához képest, és a munkanélküliségi ráta is alacsonyabb, mint a határ déli oldalán. Kanada viszonylag jól vészelte át a gazdasági válságot, köszönhetően bankrendszere stabilitásának is. Harper szerint ezért ellenfelei „politikai játékszernek” használják a gazdaságot. Képviselőházi főembere, John Baird pedig az ellenzék felelőtlenségéről, „nem kívánatos és szükségtelen választásoknak a kanadaiakra kényszerítéséről” beszélt a bizalmatlansági indítvány ottawai vitájában.

Egycsütörtökön ismertetett közvélemény-kutatás szerint a liberálisok 19 százalékponttal lemaradva kullognak a toryk nyomában, míg a baloldali Új Demokratákra a választók 16, a québeci szeparatistákra pedig tíz százaléka szavazna.

A liberálisok egyik problémája maga Ignatieff. A 63 éves, részben orosz származású politikust – akinek egyébként magyar a felesége – ugyan kiváló történészként tartják számon egyetemi körökben, de felnőtt élete nagy részét külföldön töltötte, a választók nemigen ismerik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.