A tét: kié lesz a hatalom Tripoliban?

Óhatatlanul Kadhafi ezredes hatalmának megdöntése irányába sodorja a szövetségeseket a líbiai beavatkozás az amerikai Külkapcsolatok Tanácsának szakértője szerint.

Ráadásul akárhogyan is próbálja leplezni az Obama-adminisztráció Amerika vezető szerepét a lí biai beavatkozáson belül, az igazság mégiscsak az: a világ vezető hatalma megkerülhetetlenül az élre kerül egy ilyen akcióban. Már az egész így kezdődött: az USA 110 (Tomahawk) rakétát indított, a britek pedig kettőt – mondta a Népszabadság kérdésére Max Boot vezető amerikai biztonságpolitikai elemző.

Ellenzékiek főhadiszállásuk előtt Bengáziban
Libyan rebel supporters sit outside rebel headquarters decorated with revolutionary graffiti in the northeastern city of Benghazi, March 23, 2011. REUTERS/Finbarr O'Reilly (LIBYA - Tags: CONFLICT CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)

A New York-i Külkapcsolatok Tanácsa (CFR) főmunkatársa szerdai sajtóbeszélgetésén azt fejtette ki: Barack Obama eddig elég homályos stratégiát vázolt fel a líbiai akcióra. Bár az elnök kívánatosnak mondta Moammer Kadhafi vezető elmozdítását, ez deklaráltan nem célkitűzése a beavatkozásnak. – Márpedig a probléma az: Líbia belső megosztottsága, Kadhafi uralmával a nyugati országrészben, a lázadókéval pedig a keletiben, valamint a légitámadások esetleges szüneteltetése, majd újra folytatása – vagyis a válság tartóssá válása – nem tartható fent hoszszú távon. A tét nem kevesebb, mint az: kié lesz a hatalom Tripoliban – mondta Boot, hozzátéve: „Nekünk mindegy lenne, ha létrejönne két vagy akár három Líbia is, amennyiben ez tükrözné a líbiaiak akaratát, és a szétválasztás békés eszközökkel menne végbe, mint Csehszlovákia esetében történt. Ha azonban vérontás előzi meg, mint Jugoszlávia vagy Szudán felosztását, az nem járható út.”

Boot szerint ugyanakkor a történelmi példák azt mutatják: egy rendszerváltást csaknem lehetetlen katonailag pusztán a légierő bevetésével kikényszeríteni; a kivételek közé tartozik Japán legyőzése 1945-ben. – Líbiában persze nem várható atomcsapás. Viszont a nyugati szövetségesek a lázadókkal együtt harcoló speciális erőivel, valamint a lázadók és a NATO légiirányítói közötti jobb koordinációval komoly csapást lehet mérni – mondta. Az elemzőt „nagyon meglepné”, ha a CIA emberei nem lennének máris jelen az észak-afrikai ország területén.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy hete elfogadott határozata csak „külföldi megszálló erők” jelenlétét nem teszi lehetővé Líbiában.

Az eseményeket némileg megelőlegezve a biztonságpolitikai elemző úgy véli: Kadhafi bukását követően várhatóan káosz alakul majd ki, így –újabb BT-határozat felhatalmazása alapján – nemzetközi békefenntartó erőkre lesz majd szükség az ENSZ, az Arab Liga, illetve a NATO égisze alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.