Továbbra is sugároz az atomerőmű

Európában nem kell tartani attól, hogy az egészségre káros hatással lesz a fukusimai atomerőmű sugárzása – közölte az atomrobbantás tilalmát ellenőrző bécsi ENSZ-testület egyik illetékese. A világ 63 pontján megfigyelőállomást fenntartó szerv arra a keddi hírre reagált, hogy immár Izlandon is észleltek radioaktív részecskéket a levegőben, feltételezhetően Japánból. Az érzékelt jódizotóp azonban minimális mennyiségű – hangzott el, bár adatot nem szolgáltattak.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség illetékese, James Lyonstegnapi sajtóértekezletén azt mondta, hogy a japán atomerőműből folytatódik a sugárzás, ám nem világos annak forrása. A fukusimai körzetben a radioaktivitás szintje már most is sokszorosa a normális értéknek, de még mindig töredéke annak, amekkorát 1986-ban Csernobilnál mértek.

Erőltetett ütemben folytatódott tegnap a válságelhárítás, így a hűtés tengervízzel a fukusimai atomerőműben. Hétfő után kedden is szállt fel némi füstgőz a 2-es és a 3-as reaktorból, amelyet Hidehiko Nisijama, a japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség munkatársa annak tulajdonított, hogy nagyon felmelegedett az elhasznált fűtőelemek tárolására használt medence vize. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha a tároló vize forrni kezdene, a fűtőrudak kibukkannak belőle, és így sugárzó anyag kerül a levegőbe.

Tegnapi közlés szerint az 1-es reaktor is túlságosan felmelegedett. A Tokiótól 250 kilométerre északra lévő erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) elnökhelyettese, Muto Sakae beismerte: több időre – akár néhány napra – van szükségük, hogy megnyugtatóan kijelenthessék, sikerült stabilizálni a reaktorokat. A Reuters értesülése szerint az erőműben több urániumot tároltak, mint amennyire az tervezve volt. Ausztráliából közben úton van egy nagy hatótávolságú vízágyúrendszer az erőmű felé.

A TEPCO illetékese közben ígéretet tett arra, hogy kártalanítják akörnyék agrártermelőit, akik nem tudják eladni portékájukat a sugárszennyezés miatt. Kínát és Tajvant követően Dél-Korea és Thaiföld is közölte, hogy ellenőrzik a Japánból érkező élelmiszert.

A március 11-i földrengés és szökőár halottainak száma a keddi közlés szerint kilencezer fölé emelkedett, miközben több mint tizenkétezer embert eltűntként tartanak számon. Majd két és fél millió embernek nincsmég vezetékes vize, és 220 ezer lakás van áram nélkül. Ám a hétfői szünnap után tegnap a tokiói tőzsdén a befektetők igen aktívak voltak, és az index több mint négy százalékkal emelkedett – a válságból való kilábalás reményének jeleként.

Angela Merkel kancellár tegnap „mielőbbi döntést” ígért a németországi atomerőművek ügyében. Ám nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a Japánban bekövetkezett válság után biztonsági ellenőrzésre leállított, még 1980 előtt működésbe lépett hét reaktort egyáltalán tervezik-e újranyitni. (Reuters)

Helyreáll a rend a japán autógyártóknál

Az esztergomi Suzukit és a szentgotthárdi motorgyárat egyelőre nem érintik a késedelmes japán beszállítások. A Magyar Suzuki továbbra is a tervnek megfelelően üzemel. Érdeklődésünkre Ruska Viktória kommunikációs vezető elmondta, hogy az anyavállalat tájékoztatása alapján március 22-én és 23-án több üzemben megindult, illetve megindul a termelés, viszont továbbra is áll az autómotorok és csónakmotorok, valamint a motorkerékpárok gyártása.

Az Esztergomban készülő autók alkatrészeinek húsz százaléka érkezik Japánból. A szállítási idő általában egy hónap. A Magyar Suzuki 71 magyar és 231 külföldi (köztük tengerentúli) beszállítóval dolgozik. A Suzuki Motor Corporation március 24-re ígért újabb tájékoztatást. A General Motors szentgotthárdi gyárát egyelőre nem érinti az alkatrészhiány – tájékoztatta lapunkat Dános András, az Opel Magyarország kommunikációs igazgatója. A magyarországi üzem 1,6 literes turbómotorokat szállít a márka németországi és spanyolországi üzemeiben készülő Corsákhoz és Merivákhoz. Teljesen érintetlenül azért nem hagyta a gyártást a természeti katasztrófa: a repülőjáratok törlése miatt nem érkeztek meg időben a japán elektronikai alkatrészek, ezért négy-négy műszakot kellett törölni Eisenachban és Zaragozában. (B. J.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.