Nincs kész terv Kadhafi ellen

A Líbia elleni támadásban részt vevő országok többsége sürgeti, hogy a NATO vegye át a harci cselekmények koordinálását – de Párizs fél, hogy akkor az arab országok a koalíció ellen fordulnak.Egy F–15-ös amerikai vadászgép lezuhant Líbia felett.

A Líbia elleni légitámadás eddigi élharcosa, Franciaország miniszterelnöke kedden kizárta a szárazföldi csapatok bevetését az észak-afrikai országban.Francois Fillon a párizsi Nemzetgyűlés előtt kijelentette, hogy országa nem akar a líbiai nép helyett dönteni, még ha az világosan értésre adta is, hogy meg akar szabadulni jelenlegi diktátorától, Moammer Kadhafitól.

Az ad hoc szövetségesek líbiai akciójának kezdete óta szinte folyamatosan ülésező NATO-ban kedden sem jutottak dűlőre abban, hogy átvegye-e a szervezet a repüléstilalmi zónának érvényt szerző hadműveletek irányítását.

A NATO központjában érezhető a feszültség: hétfő este az ülés azért szakadt félbe, mert a német és a francia nagykövet kivonult a tanácskozásról, miután Anders Fogh Rasmussen főtitkár bírálta Párizst az atlanti műveletek akadályozása, Berlint pedig a nem eléggé aktív részvétel miatt.

Eközben érzékelhető némi ingerültség Washingtonban és Londonban is amiatt, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök sietve indította meg szombat éjjel a légitámadásokat. David Cameron brit miniszterelnök is a NATO mellett tette le a voksot, de például Alain Juppé francia külügyminiszter úgy fogalmazott, az atlanti szövetségesek csak támogatást nyújthatnak. Az olaszok is szorgalmazzák a NATO bevetését, mert a jelenlegi helyzetben alig tudják követni, kiknek adták át támaszpontjaikat.

A szombati párizsi csúcsértekezletből kihagyott Törökország ellenzi a NATO részvételét az esetleges negatív arab reakciók miatt. Berlint a polgári áldozatok aggasztják. A bírálókhoz kívülről csatlakozott Oroszország és Kína is. (Eközben Traian Basescu román elnök bejelentette: országa a NATO kötelékében egy hadihajóval csatlakozik a Líbia elleni fegyverembargó betartatásához.)

Több tagország elutasítja, hogy Kadhafi szárazföldi erőinek a gyengítésére használják a berepüléseket. Barack Obama megerősítette, hogy az akcióknak nem Kadhafi a célpontjuk, bár a líbiai vezetőnek az amerikai elnök szerint is mennie kell. Obama azt is világossá tette, hogy Washington napokon belül átadja jelenlegi vezető szerepét, jelezve: a légtérzár kikényszerítése közös miszszió. A Moszkvában tartózkodó Robert Gates amerikai védelmi miniszter azt is elárulta, hogy a szövetséges légi csapások intenzitása a következő napokban csökkenhet.

Ám egyelőre változatlan erővel folynak a harcok az ország keleti felében, bár Líbia többször hangsúlyozta, hogy egyoldalú tűzszünetet hirdetett. Ezt cáfolja az al-Dzsazíra, amely szerint a kormányerők nehézfegyverekkel támadták kedden Zentent. A lakók többsége elmenekült, a környező hegyekben keresve menedéket.

Adzsdabija környékén a város felé vonuló felkelőket a kormányerők visszaverték. Eközben az amerikaiak egyik F–15-öse műszaki hiba miatt lezuhant a felkelők kezén lévő Bengázinál. A pilótákat kimentették. (A Channel 4 információi szerint a mentésükre érkező helikopterről hat helyi lakost meglőttek, más források barátságos fogadtatásról szóltak.)

Miszratában sem szűnnek a harcok, de nem tudni, hogy a város kinek a kezén van. Az al-Arabija hírtelevízió szerint hétfőn a kormányerők súlyos harcok árán visszafoglalták a stratégiailag fontos települést, s az áldozatok száma eléri a negyvenet. A líbiai kormányszóvivő, Músza Ibrahim szerint a nyugatiak támadásaiban számos civil vesztette életét. Hozzátette: nemcsak katonai célpontokat bombáz az ellenség, hanem egy halászfalut is támadás ért.

Mit is takar Odüsszeia hajnala?

„Odüsszeusz hajnalának” is fordítják egyesek a magyar sajtóban az Odüsszeia hadműveletnek elkeresztelt líbiai katonai beavatkozást, de nem kell pironkodniuk a kollégáknak: az eredeti kifejezésnek sincs semmi értelme. Szó szerint ezt nyilatkozta legalábbis az USA afrikai parancsnokságának szóvivője. „Kit rúgtak eddig emiatt a Pentagonban? Hát senkit!” – háborgott az MSNBC televízió műsorvezetője. Másfelől megértést is lehet tanúsítani a névadók irányában. A megkötés szerint az akció elnevezésének O betűvel kellett kezdődnie, és az angol ábécé első hat betűjének valamelyikével folytatódnia. Számos más korlátozás is van. A megnevezés nem hasonlíthat például katonai kódra, nem tartalmazhat márkanevet vagy „egzotikus kifejezést”, nem utalhat nyíltan erőszakra, nem lehet sértő sem, továbbá mellőznie kell az egybe és külön is írható szavakat. (Sz. L. L.)

A műszaki hiba miatt lezuhant amerikai F–15E vadászgép Bengázinál
A műszaki hiba miatt lezuhant amerikai F–15E vadászgép Bengázinál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.