Hét évet kapott a volt izraeli elnök

Nemi erőszakért és szexuális zaklatásért tegnap hétévi börtönbüntetésre ítélte Móse Kacav volt államfőt a tel-avivi kerületi bíróság. A 65 éves politikus a legmagasabb rangú tisztviselő, akit Izraelben börtönbüntetésre ítélnek.

Kacavot – aki a vádak miatt közéleti nyomásra 2007-ben mondott le tisztségéről – tavaly december 30-án találták bűnösnek. Illetlen közeledésével a kilencvenes években még turisztikai miniszterként, később pedig államfőként is női munkatársait zaklatta. Ítéletet hirdetve a háromfős bírói kar egyik tagja, George Karra azt mondta, hogy Kacav a szexuális bűncselekmények közül a legsúlyosabbra vetemedett, amikor a hivatalos tisztségei nyújtotta hatalmat felhasználva aktusra kényszerítette áldozatait. Ezek egyikének az ítélet értelmében Kacav 28 ezer dolláros kártérítést fizet. A maró gúnnyal megfogalmazott dokumentum szerint Kacav akit tudott, manipulált, vallomása pedig hemzseg a hazugságoktól.

Senki nem bújhat ki a törvény alól – hangsúlyozta az ítélet. Ugyanezt emelte ki reakciójában Simon Peresz jelenlegi elnök is, míg Benjamin Netanjahu miniszterelnök az izraeli igazságszolgáltatás jelentős napjaként üdvözölte a döntést. Cipi Livni volt külügyminiszter aszszony, az ellenzéki Kadima vezetője úgy vélte, Izrael a lassú gyógyulás útjára léphet. A per nagy hullámokat vetett Izraelben, heves vitákat váltva ki az igazságszolgáltatás előtti egyenlőségről, a nők jogairól és a média közéleti szerepéről.

Maga Kacav fenntartotta ártatlanságát, hangoztatva, ő politikai ellenfelei összeesküvésének áldozata. A hazugság győzött! – kiáltott fel az ítélet hallatán. A volt államfőnek május 8-án kell megkezdenie büntetését, de addig még fellebbezhet a legfelsőbb bíróságon. Ha itt elutasítják, folyamodhat még elnöki kegyelemért is, de – legalábbis a kommentárok fényében – nem valószínű, hogy ezt megkapná.

Móshe Kacav exelnök a bíróságon
Móshe Kacav exelnök a bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.